eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Eljárás indult a félmilliárdos Faceook-adatszivárgás miatt

Vizsgálatot indított az ír adatvédelmi hatóság abban az adatszivárgási ügyben, melynek részeként több mint félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatai kerültek illetéktelen kézbe, illetve érhetők el most is az interneten.

Saját kezdeményezésre vizsgálatot indított az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, DPC) egy a sajtóban az elmúlt hetekben nagy port kavart adatszivárgási botrány kapcsán, melynek részeként mintegy 533 millió Facebook-felhasználó 2019-ben megszerzett személyes adatai kerültek nyilvánosságra. Az ír szakhatóság vizsgálata nem az első, az ügy kapcsán indult uniós adatvédelmi vizsgálat, ám mégis a legnagyobb jelentőséggel bír, miután Írországban működik a szolgáltatás európai uniós működését koordináló Facebook-leányvállalat – írja a hwsw.hu.

A több mint félmilliárd Facebook-fiókot tartalmazó adatbázishoz, illetve annak bizonyos szeleteihez már januárban hozzáférhettek azok, akik hajlandók voltak fizetni érte, akkor egy Telegram bot kínálta fel a lehetőséget, hogy pénzért lehet ellenőrizni.

Az adatbázis a Facebooktól 2019 augusztusában szivárgott ki, a felhasználóneveken kívül születési adatokat, munkahelyet, telefonszámot és e-mail címet is tartalmazhat – ha ezeket megadta a felhasználó.

A botrány kirobbanását követően néhány nappal reagált a Facebook is, mely közölte, két okból sem értesített ki felhasználókat az ügy kapcsán, egyrészt maga sem rendelkezik pontos információkkal, hogy kiket is érintett az adatszivárgás, így a cég nem tudja pontosan megállapítani, mely felhasználókat kellene értesíteni. Emellett

mivel a felhasználók lényegében semmit nem tudnak tenni annak érdekében, hogy a problémát, illetve annak közvetlen hatásait elhárítsák, ezért felesleges is az értesítés.

A DPC azonban most a Facebooknak küldött hivatalos megkeresésekre adott válaszok alapján azt feltételezi, hogy a cég nem a 2018-ban hatályba lépett, uniós szintű adatkezelési gyakorlatot előíró GDPR-rendelet szerint járhatott el az ominózus esetben, illetve vélelmezhetően nem tett eleget az ebben a rendeletben az adatkezelők számára előírt kötelezettségeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×