eur:
392.72
usd:
362.86
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Takarítócég munkatársa fertőtleníti a lépcsőházi korlátot az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án. Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Új ajánlás született a felületek fertőtlenítésére

Az amerikai járványügyi hivatal frissítette korábbi javaslatát, úgy tűnik, a felületek érintése mégsem jelent kiemelt fertőzési kockázatot.

Emlékszik a tavalyi tavaszra, amikor sokan még a bevásárolt élelmiszerek csomagolását is fertőtlenítették? Könnyen lehet, hogy ezt a fajta elővigyázatosságot szinte feleslegesen gyakoroltuk, mivel annak esélye, hogy koronavírust viszünk szervezetünkbe valamilyen felület megérintését követően azzal, hogy szánkat, szemünket vagy arcunkat megérintjük, nagyon kicsi. Szakértők szerint már nagyon régóta itt volt az ideje annak, hogy járványügyi szervezetek is kommunikálják a tényt, miszerint így nagyon kevesen betegszenek meg. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC szerint kevesebb, mint egy a tízezerhez az esélye annak, hogy ezen az úton megfertőződjünk – írja a The New York Times.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója egy hétfői megbeszélésen a Fehér Házban úgy fogalmazott: lehetséges, hogy valamilyen felületen tenyésző koronavírus megfertőzzön bennünket, ugyanakkor ennek az esélye a való életben nagyon alacsony, amit különböző bizonyítékok támasztanak alá.

A Virginia Tech levegő útján terjedő vírusokra szakosodott kutatója, Linsey Marr így kommentálta a CDC új iránymutatását: "Végre!". Majd hozzátette:

"Régóta tudjuk, hogy ez így van, az emberek mégis rengeteg energiát szentelnek a felületek fertőtlenítésére."

Marr szerint nincsen bizonyíték arra, hogy valaki valaha megfertőződött volna azáltal, hogy olyan felülethez nyúlt, amelyen ott volt a koronavírus, majd ezt bevitte szervezetébe.

A CDC friss felületkezelési előírása szerint nem szükséges minden felületet folyamatosan fertőtleníteni, a szappanos lemosás bőven elegendő, természetesen kézmosás és maszkviselés mellett. Ez már megnyugtató mértékben csökkenti szerintük a felületről történő fertőződés veszélyét. Azt ugyanakkor fenntartják, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben az elmúlt 24 órában koronavírusos ember fordult meg, fertőtleníteni kell.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×