eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Rémisztő a kép, ha továbbra is féktelenül mutálódik a vírus

Nemcsak a megbetegedés megelőzésében, hanem a gyógyításában is súlyos következményekkel járhat a ránk szabaduló új variánsok tömkelege.

Kutatók azt jósolják, hogy hamarosan nemcsak az oltások nyújtotta immunvédelmet lesznek képesek kicselezni a folyamatosan megjelenő új variánsok, de még egyes antitestkoktélok hatását is semlegesíteni tudják majd – írja a MedicalXpress.

A Nature-ben március 8-án publikált tanulmányban a brit és a dél-afrikai variánsokat figyelték meg. David Ho, a kutatás vezetője szerint eredményeik megerősítik azt, amit a Novavax oltásának klinikai kísérletei is bizonyítottak – az a vakcina a korábban globálisan elterjedt koronavírus-variáns ellen 90 százalékos védelmet adott, ugyanakkor a dél-afrikaival szemben mindössze 49,4 százalékos volt hatékonysága.

Féktelenül mutálódik a vírus

"Vizsgálatunk és más, új klinikai vizsgálatok adatai is azt mutatják, hogy a vírus mutációja olyan irányba halad, amely a tüskefehérjét célzó oltások és terápiák eredményét gyengítik" – nyilatkozta Ho. "Úgy gondoljuk,

ha a vírus féktelen terjedése folytatódik és további kritikus mutációk keletkeznek, akkor örökké kell majd kergetnünk a folyamatosan változó SARS-CoV-2-t, ahogyan azt az influenzával tesszük.

A helyzet megköveteli, hogy a lehető leghamarabb állítsuk meg a vírus terjedését korlátozások bevezetésével és oltási programokkal" – tette hozzá.

Újra is fertőzhet

Ho és társai úgy találták, a Pfizer és a Moderna oltásai vesztenek hatékonyságukból a brit és a dél-afrikai variánssal szemben: a brit variáns esetében is csökkent a semlegesítő antitestek hatása, de nem olyan mértékben, ami komoly következménnyel járhatna. A dél-afrikai variánssal szemben azonban már drámai visszaesést tapasztaltak. Azt is megállapították, hogy egyes antitestkoktélok nem lesznek hatásosak a dél-afrikai variáns okozta betegség kezelésében, illetve hogy ez a törzs újra képes fertőzni azokat, akik egyszer már átestek a megbetegedésen.

A kísérletben laboratóriumi körülmények között 22 vérmintával dolgoztak: ebből tízet a Pfizer, tizenkettőt a Moderna oltásaival immunizált emberektől vettek. A mintákon azt tesztelték, hogy a bennük található semlegesítő antitestek mennyire hatékonyan bánnak el az eredetileg globálisan elterjedt variáns mellett a brit és a dél-afrikai variánssal. A kis mintaszám, illetve az a tény, miszerint az immunvédelemnek a semlegesítő antitestek csak egy részét képezik, nem teszik egyetemes érvényűvé a megállapításokat, de azok biztosan rámutatnak egy problémára az új variánsokkal szemben.

Készülnek az emlékeztető oltások

A Pfizer és a Moderna korábban végzett már laboratóriumi teszteket, de azokban csak a dél-afrikaihoz hasonló variánssal, nem magával a dél-afrikai törzzsel szemben méretették meg oltásuk hatását. Mind a két cég dolgozik emlékeztető oltáson, amely ezzel a törzzsel szemben is hatásos lehet.

A brazil variánssal ebben a kísérletben nem foglalkoztak, megjelent ugyanakkor a New England Journal of Medicine-ben egy másik kutatás eredménye, mely a brazil törzshöz hasonló, laborban létrehozott variánssal szemben mérettette meg a Pfizer vakcináját. Úgy találták, a Pfizer oltása védelmet nyújthat a brazil variánssal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×