eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

A Facebook hamarabb tudhat az új fertőzési gócokról, mint a járványügyi szakemberek

A közösségi oldaltól származó anonimizált, az utazásokról árulkodó adatok segíthetnek megtalálni azokat a helyeket, amelyeken már jelen van a vírus anélkül, hogy arról a helyi közegészségügyi szervek tudnának – állítja egy ausztrál kutatás.

A Facebook Data for Good programjának keretében bocsátja rendelkezésre a személyes jellemzőktől megfosztott, mobilitással kapcsolatos adatait: a Melbourne-i Egyetem kutatói a közelmúltban ezekhez fordultak, hogy kideríthessék, a mobilitási számok vajon hasznosak lehetnek-e az új járványgócok kialakulásának megjósolásában – írja a The Guardian.

A kutatók három ausztrál járványgóc kapcsán kutakodtak: Dél-Melbourne Cedar Meats nevű városrészében, Victoriában, valamint egy Új-Dél-Walesben található hotelben kialakult fertőzési gócok kapcsán vették szemügyre a Facebook által rendelkezésre bocsátott adathalmazt. Azt találták, hogy a megjósolható, periodikus utazások – mint például a munkába és onnan haza történő utazás – igazán hasznos indikátorokat képesek nyújtani, sokkal inkább, mint a közösségi találkozásokat elemző adatok.

A victoriai második hullám kapcsán azt állítják, a mobilitási adatok hamar megmutathatták volna a kormánynak, hogy hiába zárták le a külvárosokat, már az intézkedés meghozásának időpontjában túlterjedt a fertőzés a lezárt területeken.

"Már hetekkel azelőtt, hogy észrevették volna, kis számú aktív eset jelezte a járvány terjedését. Ez azt bizonyítja, hogy már alacsony esetszámnál megkezdődhetett Melbourne-ben is a közösségi terjedés" – írták a kutatók.

"Mindez azt sugallja, hogy a járvány uralásában hasznos, ha hamar vezetnek be lezárásokat akkora területeken, amelyek túl is nyúlnak az akkor fertőzöttnek gondolt városrészeken"

– tették hozzá.

Cameron Zachreson vezető kutató azt gondolja, nehéz megmondani, változtatott-e volna az adathalmaz ismerete a döntéshozók választásain.

"A mobilitási adatokat a már lezárt területekkel összevetve arra jutottunk, valószínűleg az érintett területek lezárása nem hozta meg a kívánt hatást, ugyanakkor néhány nap elteltével jóval nagyobb területre terjesztették ki a korlátozásokat. Azt gondolom, hamar rájöttek, hogy a kezdeti lezárások nem lesznek elegendőek."

Zachreson szerint a mobilitási adatok kapaszkodót adhatnak, de önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy lezárásokról lehessen dönteni.

"Lesznek olyan területek, amelyek magas rizikófaktorúak, viszont az adatok nem ezt mutatják majd róluk. Erre példa a hotelben kialakult járványgóc: az emberek ide hosszú út után érkeztek, amit ritkán tesznek meg. Az összesített mobilitási minták az ilyen eseményeket nem rögzítik elég jól" – mondta Zachreson. A kutató szerint ezek az adatok abban tudnak segíteni, hogy kevésbé önkényesen határozzák meg a szakemberek azt, hol találhatók a magas kockázatú zónák.

A kutató azt is kiemelte:

az adatok alapján lehetetlen az egyének azonosítása,

mivel azokat a Facebook eleve anonimizálva adja át. A kormányok hozzá sem férhetnek a kutatók által még fel nem dolgozott, nyers adatokhoz, így ők sem tudják majd azonosítani az egyes felhasználókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×