eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Ijesztően fertőzőbbé mutálódott a koronavírus

A közel háromszáz koronavírus-mutáció egyike a tüskefehérjén változott, houstoni adatok szerint gyakorlatilag mindenki ezt kapja el jelenleg.

Véletlenszerű genetikai változások és az emberi immunrendszer hatása következtében jött létre a kutatók által D614G kódnévvel illetett mutáció. A változás a tüskefehérjén következett be: ez az a része a vírusnak, amely megnyitja az emberi sejteket a vírus előtt.

Az ötezer houstoni beteg bevonásával készült kutatás meglepő eredménye az volt, hogy

míg az első hullám ideje alatt a betegek 71 százaléka kapta el ezt a variációját a vírusnak, addig mostanra az arány 99,9 százalékra kúszott fel

tudósít a Scitech Daily.

Bár houstoni adatokra alapozzák a kutatást, a nemzetközi trend ugyanezt mutatja. Egy még júliusban publikált tanulmány szerint egyetlen hónap leforgása alatt a D614G vált a SARS-CoV-2 világszerte domináns formájává 28 ezer minta elemzésének tanúsága szerint, azaz

a mutáció egyszerűen legyőzte a többit.

Hogy ez minek köszönhető, azt egy 25 ezer génszekvenált mintán végzett brit kutatás találta meg: kicsit gyorsabban terjed a D614G, így könnyebben hoz létre gócpontokat.

A természetes szelekció egy ilyen mutációnak kedvez, de nem minden kutató van meggyőződve a magyarázat helyességéről. Ők jobban hisznek az alapító hatás elméletben: eszerint ez a vírusmutáció került át Európába és Észak-Amerikába elsőként, ezáltal előnye van a többihez képest.

A tüskefehérjének egyéb ismert mutációi is vannak,

ezek közül az egyik képes elkerülni azt a semlegesítő antitestet, amelyet a szervezet a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződéskor termelni kezd.

Ez lehetővé teheti, hogy a vírus könnyebben utat találjon magának immunrendszerünket megkerülve, szerencsére azonban ez a mutáció meglehetősen ritka. A fertőzőképességen nem tudjuk, mennyit alakít egy ilyen változás. Olyan mutációt nem fedeztek fel ebben a kutatásban, amely a készülő oltások vagy a terápiás antitest-készítményekkel szemben is tudna hasonlóképp viselkedni.

A kutatók eddig összesen 285 koronavírus-mutációt azonosítottak: ahogyan a vírus egyre több embert fertőz meg világszerte, úgy keletkezik egyre több változata is. Minden egyes új megbetegedés újabb esély valamiféle mutáció létrejöttére: épp ezért a kutatók folyamatosan monitorozzák a betegségeket okozó koronavírus-változatokat és azok tulajdonságait.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×