eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) logója az intézmény genfi székhelyénél 2020. április 15-én. Donald Trump amerikai elnök bejelentette Washingtonban április 14-én, hogy leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina

Kiszivárgott a WHO világterve

Kísérleti antitestkoktélokkal és szteroiddal szolgálná ki a szegény országokat az Egészségügyi Világszervezet egy programja keretében, de például remdesivirből nem tankolnak fel részükre, tudósít a Reuters egy kiszivárogtatott belső dokumentum alapján.

A koronavírus kezelésére használt két, engedélyezett gyógyszer közül csak az egyiket, a dexametazon névre hallgató szteroidot tervezi bevetni a WHO a szegény országok koronavírus kezelésére szánt gyógyszerrel való ellátására készített terve szerint. A Reuters egy október 30-ára dátumozott, tudomásuk szerint pénteken vagy legkésőbb a jövő héten nyilvánosságra hozni kívánt belső dokumentumhoz jutott hozzá.

A szteroid mellett a jelenleg még nem engedélyezett, monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerkészítményből terveznek beszerezni és felhasználni. Ez az a terápia, amely Donald Trump jelenlegi amerikai elnök gyógyulásához is hozzájárult.

A gyógyszerelosztási tervezet egy a négy pillér közül, amelyen az ACT Accelerator nevű WHO-program nyugszik. Gyógyszer mellett vakcinát, védőfelszerelést és diagnosztikai felszereléseket is juttatnak a legszegényebb államoknak. A dokumentum szerint

"az antitestkoktéllal kapcsolatos fokozott erőfeszítések a terápiás pillér azonnali prioritásai, a dexametazon használatának növelésével egyidőben"

- írja a Reuters.

A program gyógyszeres pillérét összesen 7,2 milliárd dollárból lehet működtetni, ebből 6,1 milliárdra sürgősen szükségük van. Azt még nem tudni, honnan tervezik az összeget előteremteni. A pénz felét az antitestkoktél beszerzésére és a célországokba történő eljuttatására fordítanák, mivel a dokumentum szerint ezen gyógyszerek jelentősége óriási, de kevés érhető el belőlük. Egyetlen antitestkoktél sem rendelkezik egyelőre engedéllyel, de a WHO a fejlesztésükbe is pénzt fektetett és gyártási kapacitást is lekötött már a Fujifilm Diosynth Biotechnologies dán gyárában. Négymillió adag, egyenként 80 dolláros antitestkoktélra kötöttek le kapacitást itt. Költéseik ennek megfelelően a következőképp alakulnának:

  • 320 millió dollár a fenti gyógyszermennyiségre,
  • 110 millió engedélyeztetésre és a piac felkészítésére az érintett országokban,
  • 220 millió klinikai tesztekre és gyógyszerekkel kapcsolatos projektekre szintén ezeken a helyeken.

Jelenleg a Lilly, a Novartis és a Regeneron foglalkozik anitestkoktéllal, a Lily már bele is egyezett abba, hogy a rászoruló országoknak nyomott áron adja a gyógyszert.

Annak ellenére, hogy a remdesivir már elérhető, fejlesztésére nem kell költeni, kísérleti gyógyszerekre, antivirális szerekre és más betegségekben használt gyógyszerek koronavírusos kipróbálására fókuszál inkább a WHO. Az utóbbinak egyébként az eredetileg ebolára használt remdesivir is megfelel, de a WHO korábban azt nem elég hatásosnak nevezte. Ennek ellenére több országban, köztük hazánkban is használják, itthon többször is kedvezően nyilatkoztak róla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×