eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A koronavírus-járvány tanulsága: vakcina után is veszély les majd ránk

A krónikus betegségek növekvő mértéke, a fertőző betegségek és a közegészségügyi rendszerek hiányosságai viharában vergődik a világ a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely világnépesség egészségének az állapotáról és a Covid-19-betegség hatásairól ad átfogó képet.

A világ legnagyobb átfogó epidemiológiai kutatása, a The Global Burden Diesease (GBD) készítői az elhalálozások 286 okát, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek 204 országból és területről.

A koronavírus világjárvány megjelenése a krónikus betegségek - például az elhízás és a cukorbetegség - globális terjedésével, valamint a környezeti kockázatokkal, mint például a légszennyezés, növelték a koronavírus halálozási arányát - írták a szerzők.

"A Covid-19 egy akut, krónikus egészségi válsághelyzet"

- mondta Richard Horton, a Lancet főszerkesztője, aki szindemikusnak nevezte a koronavírus-járványt együttesen az elhízás, a cukorbetegség és más krónikus betegségek magas globális mértékével.

Horton, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és a University College London tiszteletbeli professzora már korábban felvetette, hogy hogy a COVID-19 nem csupán egy fertőző betegség, hanem a SARS-COV-2-koronavírus-fertőzés és a nemfertőző krónikus betegségek - légzőszervi betegségek, cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedések - szinergikus egészségkárosító kölcsönhatásából eredő szindémia, megbetegedéshullám.

A tanulmányból kiderül, hogy az 50 évesek vagy idősebbek körében világszerte a vezető haláloknak számítanak az iszkémiás szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség. A fiatalabbak - 10-49 éves korosztály - esetében a közlekedési balesetekben szerzett sérülések, a HIV/AIDS, a hát alsó részének fájdalma és a depresszió a domináns ok.

A szerzők azt is kimutatták, hogy

a krónikus betegségek növekedése együtt a közegészségügyi rendszerek hiányosságaival – például a kockázati tényezők megelőzése terén – a népességeket sebezhetővé tette

olyan egészségügyi válsághelyzetekkel szemben, mint a koronavírus-világjárvány.

Az olyan krónikus állapotok, mint a magasvérnyomás, a magas vércukorszint, az elhízás és a magas koleszterinszint, amelyekben több millióan szenvednek világszerte, kritikus szerepet játszottak abban, hogy mostanra több mint egymillió fölé emelkedett az új koronavírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak a száma - hangsúlyozta Horton. Ezek az egészségtelen étrend és a nem megfelelő mennyiségű mozgás által kiváltott betegségek a járvány lecsengése után is alakítani fogják az emberek egészségét minden országban.

A veszély szindemikus természete megköveteli, hogy

ne csak az egyes betegségeket kezeljük, hanem sürgősen hozzálássunk a betegségek kialakulását befolyásoló társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához

- hangoztatta.

A világon 38 854 432 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 097 278, a gyógyultaké pedig 26 814 948 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint pénteki adatai adatai alapján.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×