eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre - videó

108 "családközpontú" állatot sikerült megmenteni a partra sodródott több száz közül.

A Tasmániában partra vetődött 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin közül 108-nak az életét sikerült megmenteni - közölték szombaton a mentőakció résztvevői.

A mentők úgy vélik, hogy már nincs több élő delfin a sziget nyugati partvidékének homokpadjai közt. Péntek estére már csak egyetlen cet sodródott partra az aznap a mélyvízbe visszasegített 20 delfin közül, ami jó arány - közölte Kris Carlyon tengerbiológus.

A hatóságok közben lefelé, a korábbi 370-ről 350-re módosították azon nagytestű tengeri emlősök számát, amelyek a maga nemében emberemlékezet óta legsúlyosabb ausztráliai ökológiai katasztrófában biztosan elpusztultak.

A hét folyamán összesen mintegy 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin rekedt a part menti sekély vizekben Tasmánia szigetének nyugati partvidékén. Hétfőn mintegy 270 delfint fedeztek a Macquarie-öböl három pontján, ezek egyharmada elpusztult, mire a mentés megkezdődött. Szerdán reggel további 200 delfint vettek észre az első helyszíntől 7-10 kilométer távolságra.

A korábbi legsúlyosabb tömeges delfinpusztulást 1996-ban észlelték Nyugat-Ausztrália tengerpartján, ahol 320 gömbölyűfejű-delfin rekedt a sekély partmenti vizekben, ahonnét már nem tudtak visszatérni a nyílt tengerre. Tasmániában 1935-ben 294 delfin vetődött partra.

Az ausztrál hatóságok közben már megkezdték a tetemek eltakarítását, amely napokig is eltarthat az időjárástól függően. Az elpusztult delfineket igyekeznek a tengerben "eltemetni", a tetemeket az akvakultúrák eszközeinek és szaktudásának felhasználásával, hajókkal vonszolják a mélyebb vizek felé.

Szombatig 15 bálnatetemet sikerült eltüntetni a széles homokos tengerpartról. A még a parton lévő döglött állatokat csoportokba osztva vizesárokkal veszik körül, hogy a tetemek egyben maradjanak, nehogy cápák és más ragadozók feltrancsírozzák őket.

A tömegszerencsétlenség oka nem ismert, de szakértők szerint összefügghet azzal, hogy az érintett cetféle közismerten nagyon társas lény. A gömbölyfejű-delfinek között nagyon szorosak a családi kötelékek, az állatok akár 1000 fős rajokban is együtt úsznak.

A Tasmániában az 1800-as évek eleje óta észlelt öt legnagyobb partravetődési katasztrófa mindegyikében gömbölyfejű-delfinek pusztultak el.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×