eur:
394.93
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: uh.edu

Forradalmi megoldás a szellőzőrendszerek koronavírus-mentesítésére

A Houstoni Egyetem mérnökei nikkelhabból hajtogattak olyan légszűrőt, amely képes elpusztítani a koronavírust.

A kutatók szerint a vírus a levegőben sokkal tovább fertőzőképes marad, mint korábban gondolták, a feltevést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette. Emiatt nemcsak az alapvető szabályokat kell újragondolni, hanem például azt is, miként érdemes kezelni a szellőztető berendezéseket. Ezekbe bejutva ugyanis rengeteg embert megfertőzhet a kórokozó.

Az amerikai Houstoni Egyetem mérnökei most erre a problémára fejlesztettek ki egy hathatósnak tűnő megoldást: olyan légszűrőt készítettek, amely nemcsak felfogja a koronavírust, de megsemmisíteni is képes – írja a hvg.hu.

A tudósok a kereskedelmi forgalomban is kapható nikkelhab segítségével készítették el a filtert. Amellett, hogy az anyag légáteresztő, az elektromos áramot is vezeti. Ennek köszönhetően elektródák segítségével 200 Celsius-fokra hevítették a felszínét, ami a tesztek alapján a vírus 99,8 százalékát képes volt megsemmisíteni.

A jól működő szűrő elkészítéséhez nincs szükség új és drága anyagokra, azonnal be lehetne építeni a bevásárlóközpontok és irodák szellőztető rendszerébe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×