eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) erősen fertőzött, pusztuló (zöld) sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Már tíz koronavírus-beteg gyógyult meg a magyar vérplazmától

Eddig pozitívak a tapasztalatok, a kezelt fertőzöttek fele meggyógyult, és mellékhatások sem jelentkeztek.

Lacza Zsombor kutatóorvos, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese az ATV Start című műsorában arról beszélt: majdnem minden országban megpróbálkoznak a plazmaterápia valamilyen formájával, jelenleg úgy tűnik, hogy a procedúrának sokkal kisebb a kockázata, mint amekkora nyeresége lehet.

Magyarország 450 gyógyult koronavírusos beteg jelentkezett vérplazmadonornak, Eddig 20 betegnek adtak be plazmát egy tudományos vizsgálat keretében, közülük 10-en már meggyógyultak, néhány beteg elhunyt, néhányan pedig még kórházi ápolásra szorulnak.

Lacza Zsombor hozzátette:

a betegek eltérő alapbetegségekkel rendelkeztek, ezért nagy a szórás.

A terápiát 40 és 94 év közötti betegeken alkalmazták, olyanokon, akiket már kórházban ápoltak. Ráadásul több ismert plazmaadási szövődmény közül eddig egyet sem tapasztaltak.

A terápia széleskörű akalmazásának vannak korlátai, így például csak vércsoportazonosan lehet beadni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×