eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (sárga). A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Tesztelik az ibuprofént is a koronavírusos betegek kezelése során

Két londoni kórházban fogják vizsgálni a hatóanyag eredményességét – de nem abban az összetételben használják, mint amilyenben a patikai gyógyszerekben megtalálható, vagyis nem érdemes ezért ibuprofént vásárolnia a lakosságnak.

A londoni Guy’s és St Thomas’ kórházak, valamint a King’s College szakembereiből álló kutatócsoport véleménye szerint az ibuprofént ezt tartalmazó gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a légzési nehézségeken.

Azt remélik, hogy ezzel a költséghatékony kezelési módszerrel meg tudják előzni, hogy a betegek gépi lélegeztetésre szoruljanak – írta a BBC. A „Liberate” nevű teszt során a kísérletben részt vevő, egyelőre nem ismert számú beteg fele ibuprofént is kap a szokásos gyógyszerek mellé. A vizsgálat során sajátos összetételű ibuprofént fognak használni, nem pedig a gyógyszer megszokott, patikában is kapható formáját. Néhányan egy ideje már szedik is a gyógyszer lipid változatát olyan betegségek kezelésére, mint például az ízületi gyulladás.

A témában elvégzett állatkísérletek azt mutatják, hogy a koronavírus egyik legsúlyosabb szövődménye, az akut légzési nehézség kezelhető ibuprofén használatával. Mitul Mehta professzor, a londoni King’s College kutatócsoport egyik tagja kifejtette: „Elengedhetetlen a tesztelés ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk feltevéseinket.”

A világjárvány korai szakaszában felütötték a fejüket olyan híresztelések, amelyek szerint az ibuprofén árthat az enyhe tüneteket produkáló koronavírus-betegeknek. Az aggodalom tovább fokozódott, amikor Oliver Veran, francia egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek – például az ibuprofén – szedése súlyosbíthatja a fertőzést, és azt javasolta a betegeknek, hogy helyette szedjenek inkább paracetamolt.

A Commission on Human Medicine nevű bizottság által készített felülvizsgálat viszont hamar megállapította, hogy a paracetamolhoz hasonlóan, az ibuprofén is biztonságosan alkalmazható a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Mind a két gyógyszer csökkentheti a lázat és segíthet az influenzaszerű tünetek kezelésében.

Enyhe koronavírusos tünetek esetén az NHS azt tanácsolja, hogy a betegek előbb a paracetamolt próbálják ki, mivel ez a gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint az ibuprofén, így biztonságosabb választás a többség számára. Gyomorfekélyben szenvedők például nem szedhetnek ibuprofént.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×