eur:
394.88
usd:
366.19
bux:
71530.67
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Még véletlenül sem szabad az autóban felejteni a kézfertőtlenítőt

Veszélyes következményei lehetnek, mert a nagy melegben berobbanhat, és akkár ki is gyújthatja a kocsit.

A texasi katasztrófavédelem tűzoltói arra hívták fel a figyelmet, hogy a kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél felrobbanhat a melegben – vette észre a 444.hu. A tűzoltók egy figyelmeztető fotót is megosztottak egy kocsibelsőről, hogy hatásosan megmutassák, milyen veszélyt rejt magában a meleg és az alkoholos kézfertőtlenítő. A fotón a sofőr az ülés tárolózsebében hagyott egy kézfertőtlenítőt, amely a 35 fokra melegedett beltérben párologni kezdett, majd berobbant.

A magyarázat: a nagy alkoholtartalmú kézfertőtlenítőkből az alkohol már igen alacsony hőfokon, 20 fok környékén elkezd párologni, és 32 fok felett már annyira felerősödik, hogy a zárt légtérben feldúsulhat az alkoholgőz. Elég egyetlen, statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon, például ha beszállunk az autóba, és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik, de spontán is beindulhat a gyulladás.

A fertőtlenítő folyadékot azért sem érdemes az autóban hagyni, mert ha az alkohol elpárolog belőle, akkor hatástalan lesz a vírusok ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×