eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Kínában és Amerikában már beindultak - felállt a magyar vérplazma-konzorcium

Munkájának lényege majd az lesz, hogy a koronavírusból már kigyógyult betegek savóját még betegek szervezetébe juttassák. Magyarországon még a kutatási fázisnál járnak.

Az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére tudományos konzorcium alakult, amely megvizsgálja a koronavírus-fertőzésen átesett, így a kórokozóval szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérének felhasználását terápiás célból.

"A koronavírus ellen specifikus terápia nincsen, oltás sincsen, aktív immunizálás sincsen. Viszont vannak nagyon sokan, akik meggyógyulnak a fertőzésből, vagy meg sem betegednek. Előbbiek nyilvánvalóan az immunrendszerükkel reagálnak a fertőzésre, és az immunrendszerükkel sikeresen veszik fel a harcot a fertőzéssel szemben.

A gyógyult emberek vérében a vírusfertőzéssel szemben speciálisan reagáló fehérjék képződnek,

és a mi célunk az, hogy a fertőzésen túlesett betegeknek a vérét összegyűjtsük, és a súlyos állapotban lévő betegeknek beadjuk" - foglalta össze Vályi-Nagy István, a konzorcium tudományos munkáját vezető főorvos.

A Szent László Kórház főigazgatója azt várja, hogy a betegeknek ettől javulni fog az állapota.

Abból indulnak ki, hogy a MERS és a SARS vírusok, illetve az ebola során felgyűlt tapasztalatokat hasznosítani tudják, a közelmúlt adatai pedig számukra bizakodásra adnak okot. Kínában is például a gyógyultak savóját átvitték a betegek szervezetébe, és a próbálkozások sikerrel jártak, ugyanezt az eljárást az USA-ban is most kezdik.

Pillanatnyilag a kutatás fázisában vannak, az emberek a kísérlethez önkéntesen csatlakozhatnak.

Együtt dolgoznak az Országos Vérellátó Szolgálattal, az NNK-val és a gyógyszerhatósággal is, mindenki különböző aspektusból tekint erre a feladatra, de mindenkinek a tudására szükség van - tette még hozzá a főigazgató.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×