eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

Meglepő felfedezést tettek a csillagászok

Kínai tudósok több mint tízezer lítiumban gazdag óriáscsillagra bukkantak, ami jóval több az eddig felfedezett ilyen csillagnál.

A Kínai Tudományos Akadémia Csillagászati Obszervatóriumai a Hopej tartomány Hszinlong településén lévő LAMOST kínai teleszkóppal bukkantak a csillagokra.

Közvetlenül az ősrobbanás után az univerzum hidrogénből, héliumból és minimális mennyiségű lítiumból állt. A lítium a harmadik elem a periódusos rendszerben a hidrogén és a hélium után. Kis mennyiségben az ősrobbanás utáni nukleoszintézis is hozott létre lítiumot, de az elképzelések szerint a csillagközi anyagban is keletkezik a nehezebb elemek (például szén és oxigén) atommagjainak ütközése következtében, illetve a Naphoz hasonló kis tömegű csillagok belsejében, valamint a nóvarobbanások során.

Az első lítiumban gazdag óriáscsillagot 1982-ben fedezték fel, de ezek a csillagok nagyon ritkák az univerzumban.

A LAMOST teleszkóppal 2012 óta figyelik folyamatosan az univerzumot a kínai szakemberek, egy időben mintegy négyezer égitest megfigyelésére képesek. Ez a teleszkóp segítette őket a világ legnagyobb csillagászati adatbankja létrehozásában.

A kínai csillagászok mintegy 810 ezer óriáscsillagot találtak, közülük több mint tízezer bizonyult lítiumban gazdagnak.

A felfedezés segítheti a szakembereket abban, hogy jobban megértsék ezen csillagok jellemzőit, fejlődésük folyamatát, belső szerkezetét - írták a kutatók a Astrophysical Journal Supplement című folyóiratban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×