eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Oszlik az AIDS-pánik, terjed a nemi betegség

Az AIDS világnapja idején évtizedek óta érkeznek szenzációs hírek arról, hogy tudósok megtalálták a betegség ellenszerét. Ám az infektológus szakértő szerint ezeket a bejelentéseket ajánlatos kétkedéssel fogadni.

A HIV-betegség 1995-ig egyenlő volt a halállal. Azóta ez a betegség kezelhető. Az utóbbi néhány évtizedben gyógyíthatóvá sajnos nem vált, de megfelelő gyógyszerekkel teljesen kordában lehet tartani, hosszú évtizedekkel meg lehet hosszabbítani az életet. Az illető teljesen egészséges életet élhet" – mondta az InfoRádióban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa.

Talán ez az oka annak, hogy napjainkban a fiatalok kevésbé fordítanak figyelmet a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésre, és azt gondolják, ha megtörténik a baj, akkor is teljes életet élhetnek.

"Ez igazából nem így van. Rendkívül sok testi és lelki szenvedéssel jár együtt ez a betegség, ráadásul a felelőtlen szexuális magatartás következtében elkezdett emelkedni a szexuális úton terjedő betegségek száma, tehát a szifilisz, a kankó, a gonorrhoea és a HPV. Úgy tűnik,

a mai fiatalok sokkal kevésbé vigyáznak magukra."

Szlávik János szerint kétkedéssel kell fogadni azt a legújabb hírt, amely arról tudósít, hogy a végső tesztekhez érkezett három, kísérleti fázisban lévő HIV-ellenszer, elérhető közelségbe hozva ezzel a vírus legyőzését.

"Az a baj, hogy 30 éve december 1-je, vagyis az AIDS-világnap környékén mindig bejelentenek ilyen világszenzációkat. Az ember ezeket mindig kétkedéssel fogadja.

Ez a vírus a genetikai állományba épül be.

Azt gondolom, hogy csak géntechnikai módszerekkel lehet a vírus genetikai információit kivágni, és ott jelenleg még nem tart a tudomány, hogy ez sikerülne."

Hiszen ha ez sikerülne, akkor már a ráknak is meglenne a végleges ellenszere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×