eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Szerelmi fészek lett a baranyai templomtornyokból

Egy év alatt a kihelyezett költőládákba másfélszeresére nőtt a tojások száma, és a kirepült baglyok aránya is igen szép, veszélyben a 2002-es rekordköltés.

A baranyai templomok tornyába költőládákat helyeztek ki tavaly, amire a baglyok reakciója sajnos az lett, hogy harmadával csökkent a gyöngybagoly-szaporulat. A szakemberek akkor úgy gondolták, a hideg 2018-as tavasz is gátolta a baglyokat. Az idei évre azonban - mint a Pécsi Újság írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre hivatkozva - megváltozott a helyzet.

A költési időszak kezdetéig kirakott 155 ládából 90-et foglaltak el a madarak. Összesen 72 pár gyöngybagoly, 20 pár macskabagoly és 2 pár vörös vércse költését követhették nyomon. A macskabaglyok fiókáinak kirepülése után ezúttal 4 költőládát foglaltak el a gyöngybaglyok is.

A fészkelő gyöngybaglyok száma a tavalyihoz képest 25 párral nőtt. Mindez azt jelzi, hogy tavaly lényegesen kisebb lehetett a baglyok pusztulásának aránya, mint amit a rideg statisztika mutatott.

Idén tavasszal a gyöngybaglyok többsége már március elején költésbe kezdett, így bőven maradt idő a második költésekre is.

Összesen 37 pár költött kétszer, ami a második költések arányát tekintve rekordot jelent.

Kuriózumnak számít, hogy az egyik pár két sikertelen kísérlet után harmadszor is költött, melynek eredményeként végül sikeresen reptetett fiókákat.

A szakemberek számításai szerint a baglyok az első költések során átlagosan 7, a második költések esetében 9 tojást raktak. A kelési siker az első költéseknél 81,6 százalékos, a második költéseknél 83,3 volt. A kikelt fiókák több mint háromnegyede ki is repült.

A sikeres költéseknek köszönhetően

528 fióka hagyta el a költőládákat, ami másfélszerese a tavalyi kirepülésnek.

A rekord a 2002-es 547 fióka, de akkor ezt a számot sokkal több bagolypár hozta össze.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×