eur:
392.91
usd:
363.35
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Alfred Bernhard Nobel svéd kémikusnak, feltalálónak, a róla elnevezett díj megalapítójának mellszobra a 2018-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2018. december 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Henrik Montgomery

Hárman osztoznak az orvosi Nobel-díjon

A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

A stockholmi Karolinska Intézetben hangzott el a bejelentés, mint mondták, az illetékes bizottság indoklása szerint a három tudós annak felfedezéséért részesül a legrangosabb tudományos elismerésben, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigénszint változását és hogyan alkalmazkodnak hozzá.

Friss, a kutatási eredményeket és azok felhasználási módjait - például a rákellenes küzdelemben - bemutató cikkünket itt találják.

A három kitüntetett 9 millió svéd koronával (276 millió forintos összeggel) gazdagodik, az összeget egyenlő arányban osztják szét köztük. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják.

Az egész hét a díjazottakról szól. Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Pénteken hozzák nyilvánosságra Oslóban a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 14-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×