eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kanyaró elleni védőoltást ad be egy Fülöp-szigeteki gyereknek egy otthonlátogató védőnő Manila szegénynegyedében 2019. február 16-án. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi hetekben mintegy hatvan ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.
Nyitókép: MTI/AP/Bullit Marquez

Sok fertőzés elterjedhet az oltásellenesség miatt

Európában 2018-ban több mint háromszor annyian kapták el a kanyarót, mint az előző évben – figyelmeztetett a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg az oltásellenesség jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egészségre az egész világon. Európában is nagyon aggasztó a kanyarós esetek számának emelkedése. 2017-ben kicsivel több mint 25 ezer ilyen eset volt, 2018-ban pedig már több mint 82 ezer; vagyis megháromszorozódott a fertőzöttek száma – tájékoztatott Ledia Lazeri, hozzátéve: a kanyaró halálos is lehet, ezerből egy beteg belehal. 2018-ban Európában 72-en vesztették el így az életüket.

A WHO magyarországi irodájának vezetője kiemelte:

az oltásellenesség a fő oka a kanyaró terjedésének.

Bár ezen a kontinensen is vannak olyan konfliktusos területek, ahol nehezebb hozzáférni a vakcinához, a legnagyobb gondot mégis az okozza, hogy többen nem akarják beoltatni magukat, illetve bizonyos helyeken nincsen központilag megszervezett oltási program.

A WHO adatai szerint az utóbbi időben nőtt a beoltottak száma Európában, sokan azonban csak azután kérték az oltást, hogy látták, mennyien elkapták a kanyarót az elmúlt két évben. Náluk csak a következő évek járványainál érvényesül a védettség.

Akik nem férnek hozzá a vakcinához, olyan területeken élnek, ahol vagy háború van, vagy jellemző az elvándorlás a konfliktusok vagy természeti katasztrófák miatt

– jegyezte meg Ledia Lazeri. Az immunizációs lánc emiatt megszakadt. Ezekre a területekre nemzetközi együttműködésben igyekszik oltóanyagot juttatni például a WHO vagy a UNICEF – tette hozzá.

A WHO szerint leginkább az oltásellenes mozgalmak miatt terjedt a betegség egyre nagyobb mértékben, az egész világon. Az Egyesült Államokban például rendkívüli állapotot vezettek be a kanyarójárvány miatt. Szlávik János infektológus főorvos szerint ennek fő oka, hogy ott nem kötelező beadatni a vakcinát.

A Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy más kontinensekből is behurcolhatnak szinte már elfeledett betegségeket, ilyen a tüdővész is.

Magyarországon a szigorú oltási rendnek köszönhetően kisebb a komoly járványok veszélye – tette hozzá Szlávik János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×