eur:
395.47
usd:
368.41
bux:
71942
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Ezért gyülekeznek a fecskék nyár végén

A fehér gólyák elindulnak, a fecskék pedig nagy számban gyülekeznek, a vezetékeken ülnek esténként. A madárvonulásról Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

A fehér gólyák klasszikus indulási időpontja augusztus 20-a, tehát ezek a madarak éppen a napokban kelnek útra és hagyják el az országot. A fecskék egy hónappal később, szeptember 20-a környékén távoznak hazánkból – mondta a szakértő, aki hozzátette: természetes, hogy mostanában egyre több villásfarkút látunk a vezetékeken.

A gyülekezés egyrészt védekezésül szolgál a ragadozókkal szemben, másrészt segíti a táplálékról szóló információáramlást.

A parti és a füsti fecskék akár több százezres csapatokban éjszakáznak. A nádasokban való gyülekezés miatt alakult ki az hiedelem, hogy a fecskék nem elvonulnak, csupán beássák magukat az iszapba, és tavasszal onnan kelnek ki.

A vonulás időzítése függ az időjárástól is. A fecskék nem tartanak folyamatosan együtt az úton, a célterület Közép- és Dél-Afrika. A gólyákkal ellentétben nem kerülik meg a Földközi-tenger, hanem átrepülnek felette. Naponta 1000 kilométert is képesek megtenni, és akár 3 napig is repülhetnek folyamatosan, így egy hét alatt elérhetik végállomásukat - mondta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Eddig is gyorsan nőtt és nyereséges volt, ám 2023-ban szó szerint szárnyalt a Revolut: 344 millió fontos profitot értek el 1,8 milliárd fontos bevétel mellett. A bank bevételei rendkívüli módon, mintegy 95%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, miközben a lakossági ügyfelek száma 45 százalékkal ugrott meg, a növekedés idén is folytatódott. Magyarországon 2023 végén 1,2 millió ügyfelük volt, akik ráadásul fizetési adatok szerint már messze nem csak a külföldi utazások alkalmával használják a Revolut-számlájukat. Év végére már 1,5 millió ügyféllel számolnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×