eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Fontos megállapítás a rák kezelésében

Egy minden emberi sejtben megtalálható gén "lecsendesítésével" megállítható lehet a rák terjedése - állapította meg egy új izraeli kutatás.

A Weizmann Kutatóintézet tanulmánya a p53 elnevezésű gén működését vizsgálta. A gén általában a rák megelőzésében vesz részt, a sejtvédelmet irányítja.

A rák kialakulásának korai szakaszában a mikrokörnyezet, amely ekkor még normális, tehát nem rákos sejteket is tartalmaz, ellenséges a rosszindulatú daganattal szemben.

Amint a tumor növekszik, a mikrokörnyezet fokozatosan megváltozik. A rák a maga oldalára állítja a mikrokörnyezet elemeit, hogy azok kedvezzenek a növekedésének.

Az új tanulmányban egérsejteket használtak a kutatók. Kimutatták, hogy a mikrokörnyezet változása "elrontja" a p53 gént is. Ha lecsendesítik a gént, vagyis megakadályozzák a génkifejeződést, akkor a sejtek elveszítik azokat a tulajdonságaikat, amelyek támogatják a rákot. A p53 elnémítása csökkentette a közeli rákos sejtek migrációját is.

A p53 gén "visszaszoktatásának" módjait kereső tanulmányok olyan új kezelésekhez vezethetnek, amelyek nem magukra a rákos sejtekre, hanem a mikrokörnyezetükre irányulnak.

A mikrokörnyezet lassabban alakul át, mint ahogyan a rák kifejlődik.

Az utóbbi években több kutatás is foglalkozott a mikrokörnyezet megváltoztatását célzó terápiák kifejlesztésével, amely új, hatásos gyógymódokhoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×