eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Megrázó adatok a dohányzásról

Percenként csaknem 11 millió cigarettára gyújtanak rá világszerte és ugyanennyi idő alatt tíz ember halálát okozza a káros szenvedély - derült ki abból az összeállításból, amelyet a csütörtöki dohányzás elleni világnap alkalmából készített az AFP francia hírügynökség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nagyjából egymilliárd ember, vagyis

a világ népességének csaknem hetede tartozik a dohányzók közé.

A WHO tavalyi jelentése szerint Kína a világ legnagyobb dohányfogyasztója: az 1,3 milliárd fős lakosságból csaknem 315 millióan dohányoznak, ami a globális cigarettafogyasztás több mint egyharmadát teszi ki.

Indonéziában a legmagasabb a dohányosok aránya:

a délkelet-ázsiai országban a 15 éven felüli férfiak 76 százaléka dohányzik.

A világ dohányosainak nagyjából 80 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él és közülük 226 millióan tekinthetők szegénynek.

A The Lancet című orvosi folyóirat 2017 áprilisi számában publikált tanulmány szerint a naponta dohányterméket fogyasztó emberek aránya csökkent 25 év alatt: 1990-ben még minden harmadik férfi és minden tizenkettedik nő, 2015-ben már csak minden negyedik férfi és minden huszadik nő dohányzott napi rendszerességgel.

A The Tobacco Atlas nevű dohányzásellenes érdekcsoport szerint azonban a néhány országban megfigyelhető csökkenést "csaknem teljesen ellensúlyozza a fogyasztás növekedése azokban az országokban, ahol enyhébb a dohányáruk szabályozása". Utóbbiak közé tartoznak a világ szegényebb részein, különösképpen Fekete-Afrika területén lévő országok.

A dohányáruk fogyasztása csökkent egyebek között Ausztráliában, Brazíliában és Nagy-Britanniában a dohányzásellenes intézkedések: a magasabb adók, a különböző korlátozások és egészségügyi figyelmeztetések nyomán. Az elektromos cigaretták is megvetették a lábukat néhány piacon.

Franciaországban egymillióval csökkent a napi rendszerességgel dohányzók száma 2016 és 2017 között.

Az Euromonitor International nevű piackutató cég szerint a dohánytermékek eladása még Kínában is csökkent 10 százalékkal a 2012-es csúcshoz képest.

A szakértők szerint a dohányzás az idő előtti halálozások elsődleges oka. A WHO adatai alapján az aktív vagy passzív dohányzás több mint hétmillió ember halálát okozza évente, vagyis átlagosan egy ember hal meg miatta minden hatodik másodpercben.

A 20. században a dohányzás 100 millió emberéletet követelt, vagyis többet, mint a két világháború együttvéve. A világszervezet szerint a jelenlegi ütemben a dohányzás akár egymilliárd ember halálát okozhatja a 21. században.

A Tobacco Control című tudományos folyóirat 2017 januári számában megjelent adatok szerint a dohányzás csaknem hat százalékát emészti fel a világszerte az egészségügyre fordított költségeknek.

A WHO szerint világszerte 4,3 millió hektárnyi földterületet használnak dohánytermesztésre.

A cigarettaeladások értéke éves szinten több mint 680 milliárd dollár (185 ezermilliárd forint).

Kína a világ vezető dohánytermesztője: a globális össztermelés nagyjából 40 százaléka írható a számlájára.

A világ dohányosai körülbelül 5,7 ezer milliárd cigarettára gyújtanak rá évente, ami percenként csaknem 11 millió cigarettát jelent.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×