Infostart.hu
eur:
385.26
usd:
327.75
bux:
110026.56
2025. december 15. hétfő Valér
Eddig nem tudták, mi határozza meg a teák ízét

Eddig nem tudták, mi határozza meg a teák ízét

A teacserje (Camellia sinensis) genomját szekvenálták kínai kutatók, tanulmányuk magyarázatot ad arra, mi határozza meg a különféle teák ízét.

A kamélia a teafélék családjának egy nemzetsége, több mint 100 fajt sorolnak ide, de a legnépszerűbb teafajtákat, köztük a feketetea, a zöldtea, a Oolong-tea, a fehértea és a csaj mind a Camellia sinensis cserje levelei adják.

"Sok különböző íz létezik, de rejtély, hogy mi határozza meg őket, mi a tea ízeinek genetikai alapja" - mondta a Hszinhua kínai hírügynökségnek Lizhi Gao, a Kunmingi Botanikai Intézet növény genetikusa, a Molecular Plant című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Gaónak és kutatócsoportjának több mint öt évbe telt, hogy a tea genomját szekvenálják, azaz meghatározzák a DNS-molekula bázissorrendjét.

A teacserje genomja jóval több, 3,02 milliárd bázispárt tartalmaz, mint a kutatók feltételezték. Ez több mint négyszerese a kávé genomjának méreténél és jóval több, mint a legtöbb szekvenált növényfajban lévő bázispár.

Gao becslései szerint a tea genomjának több mint felét az úgynevezett ugráló gének teszik ki, amelyek a genomon belüli helyzetváltoztatásához szükséges enzimeket kódolják. Ez eredményezi a tea genom méretének "drámai kiterjedését", amely valószínűleg elősegítette, hogy a növény a különböző éghajlatokhoz és környezeti stresszekhez adaptálódjon Ázsiában, Európában, Afrikában, Amerikában és Óceániában - magyarázta a kutató.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tea íze nagy részt a koffeinnek, a teanin aminosavnak és a flavonoidoknak, köztük a keserű katechinnek köszönhető.

Gao kutatócsoportja kimutatta, hogy a teacserje levelei nemcsak nagy mennyiségű katechint, koffeint és más flavonoidokat tartalmaznak, de több olyan többszörös génkópiák is van bennük, amelyek előállítják a koffeint és a flavonoidokat. Ugyanakkor nem találtak jelentős különbséget a teacserje teanin és a kamélia családba tartozó - teakészítésre alkalmatlan - más fajok teanin tartalma között.

"Ez magyarázza, hogy egyes jól ismert, gyönyörű virágú kaméliák levelei és a hagyományos olajkamélia levelei miért nem használhatók teakészítésre, mivel ezekben jelentősen kevesebb katechin és koffein termelődik. "Más szavakkal a koffein és a legtöbb flavonoid kifejeződési szintjei és nem a teanin előállításban részt vevő gének határozzák meg azt, alkalmas-e az adott kamélia faj teakészítésre" - tette hozzá a kutató.

A teaacserje genomjának szekvenálása segíteni fogja a teatermelőket új, jóval szélesebb ízvilágú fajok kifejlesztésében, és segíteni fog a tea orvosi felhasználásában is - közölte a kínai kutató.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bár az áprilisi és az augusztusi tárgyalások nem hoztak valódi áttörést, most ígéretesnek tűnnek a fejlemények. Ukrajna biztonsági garanciák mellett hajlandó lemondani a NATO-tagságról. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, mielőtt vasárnap Berlinben tárgyalóasztalhoz ült az Egyesült Államok kormányzati delegációjával.

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
Gyakorlatból versenyelőny − Minden ESG-kulisszatitok a zöld átállás csúcsrendezvényén

Gyakorlatból versenyelőny − Minden ESG-kulisszatitok a zöld átállás csúcsrendezvényén

A Portfolio Green Transition & ESG 2026 konferencia második alkalommal hozza össze a fenntarthatóság úttörőit és a még az út elején járó vállalatokat március elején. A megoldásközpontú, pezsgős koccintással és intenzív networkinggel egybekötött szakmai program minden olyan égető problémát napirendre tűz, amely a zöld átállás kapcsán a vállalatok mindennapjait érinti a megfeleléstől a legújabb technológiai innovációkon át a legjobb gyakorlatokig. Regisztráljon most a legjobb árakon, az első 100 jegyvásárlónak adott esetben külön kedvezménnyel!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×