eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Egy fehér törpe, nagyon közeli kapcsolatban egy fekete lyukkal

Tudósok olyan csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben, amely minden eddig tapasztaltnál közelebbi orbitális pályán kering egy fekete lyuk körül: egy óra alatt kétszer kerüli meg - számolt be róla kedden a The Daily Telegraph.

A csillagot a NASA két űrtávcsöve, a Chandra röntgencsillagászati műhold és a NuSTAR, valamint az ausztrál kompakt hálózat (Australia Telescope Compact Array) segítségével sikerült megfigyelni.

Az X9-ként ismert bináris rendszer a Tejútrendszer 47 Tucanae elnevezésű fényes gömbhalmazában található, amely 14 800 fényévnyi távolságra van a Földtől.

A Chandra megfigyelése szerint a rendszer röntgenfényereje minden 28 percben következetesen változik: feltehetőleg ennyi idő alatt jár be a csillag egy teljes orbitális pályát a fekete lyuk körül.

A tudósok nagy mennyiségű oxigén jelenlétét figyelték meg a rendszerben. Emellett szerintük az X9-rendszerben minden bizonnyal egy fehér törpecsillag kering egy fekete lyuk körül, és egymástól mindössze két és félszer akkora távolságra vannak, mint amekkora a Föld és a Hold között van.

"Ez a fehér törpe olyan közel van a fekete lyukhoz, hogy az anyagot von el a csillagtól, ami korongként kering a lyuk körül, mielőtt belezuhanna. Azt azonban nem gondoljuk, hogy a csillag is követi ezt a feledésbe vezető utat, meg fog maradni az orbitális pályán" - magyarázta Arash Bahramian, a kanadai Alberta Egyetem, és az amerikai Michigani Állami Egyetem tudósa, a felfedezést ismertető tanulmány vezető szerzője.

James Miller-Jones, az ausztrál Curtin Egyetem és az ausztrál Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) professzora szerint a csillagból több tízmillió éve szökik gáz a fekete lyukba, és mostanára már tömege nagyobb részét elveszette.

"Úgy véljük, az idők során a csillag orbitális pályája egyre tágul, ahogy egyre több anyagát veszíti el és végül olyan egzotikus objektummá válik, mint a híres gyémántbolygó, amit néhány éve fedeztek fel" - mondta a professzor.

A tudósok szerint a bináris rendszer úgy alakult ki, hogy a fekete lyuk összeütközött egy vörös óriással, és a csillag külső régióinak megszökő anyagából formálódott a fehér törpecsillag.

A tanulmány társszerzője, Vlad Tudor - szintén a Curtin Egyetem munkatársa - elmondta, hogy egy másik elmélet szerint neutroncsillagról van szó, amelyet a fekete lyuk felé szökő anyaga pörgetett fel.

"Mint egy felpörgetett búgócsiga - ám ez az elmélet nem magyaráz meg mindent, amit látunk, tehát a legjobb jelenlegi magyarázatunk az, hogy egy fehér törpével van dolgunk, ami nagyon közeli kapcsolatban van egy fekete lyukkal" - mondta Tudor.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×