eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó
Íme a mentális egészség három kulcsa

Íme a mentális egészség három kulcsa

A családi élet és az intelligencia, valamint a mentális egészség és az elégedettség összefüggéseit kórelőzmények alapján vizsgálva jutottak érdekes megállapításra ausztrál kutatók.

Egy új-zélandi kutatás azt állítja, hogy igazából az számít ritkaságnak és kivételnek, ha valaki 11 és 38 éves kora között végig teljesen mentálisan egészséges. Valójában a társadalom jelentős része rövidebb-hosszabb ideig átesik különféle mentális zavarokon, csak nem beszélünk eleget erről, hogy ez világosabb legyen.

A kutatásban vizsgált 988 embernek csak a 17 százaléka nem élt meg ebben az időszakban szorongással összefüggő zavarokat, depressziót vagy egyéb mentális zavart késő gyermekkora és középkora között, áll a Journal of Abnormal Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Ami viszont még meglepőbb, hogy azoknál, akik tartós mentális egészséggel rendelkeztek, nem találtak meg a kortörténetben számos olyan elemet, melyekről azt szokás gondolni, hogy csökkenti a valószínűségét mentális zavarok kialakulásának. Olyan tényezőkről van szó, mint a teljes, tartalmas családi életben zajló nevelkedés, a megfelelő fizikai környezet és az átlagnál jobb teljesítmény az intelligenciateszteken - idézi a kutatást a 444.hu. 

Ezzel szemben olyan tényezők kerültek most elő, mint hogy ezek a személyek

  • ritkán fejeztek ki erősen negatív érzelmeket,
  • sok barátjuk volt és
  • erőteljes önkontrolljuk.

Ennek felnőttkorban is megvoltak az előnyei, a tartós mentális egészségű emberek átlagban jobb végzettséggel bírtak, jobb munkájuk volt és jobb minőségű kapcsoltakban éltek. Ugyanakkor a kutatók azt találták, hogy a tartós mentális egészség egyáltalán nem garantálja a jóllét érzésének meglétét: azok közül, akiknél sosem diagnosztizáltak mentális problémákat, negyedük a teljes mintás átlagnál alacsonyabbra jelölte azt, hogy mennyire elégedett az életével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×