eur:
387.9
usd:
360.15
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Elképesztő olajszivacs menti meg az óceánokat

Elképesztő olajszivacs menti meg az óceánokat

Olyan hatékony szivacsot fejlesztettek ki, amely megoldást jelenthet a tankerek által okozott vagy máshogy bekövetkező olajszennyezésekre.

Olyan új anyagot fejlesztetek ki kutatók, amely a súlyának kilencvenszeresét képes megkötni, és nem csak hogy felszívja az olajat, hanem képes kibocsátani is, és így újra használhatóvá válik - írja a New Scientist.

A fenti két tulajdonság kulcsfontosságú: az olajszennyeződések semlegesítésére jelenleg használt anyagok ugyanis csak egyszer használhatóak, nagyjából olyanok, mint egy papírtörlő.

Az olajszivacs poliuretán vagy poliimid anyagokból készül, és "olajkedvelő" szilánmolekulákkal borítják, kis lyukakat beleépítve, hogy beszippanthassa az olajat. Az anyagot Seth Darling és kollégái fejlesztették ki az illinoisi Argonne National Laboratory berkein belül.

Nézze csak meg, mire képes az olajszivacs:

Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Távoznia kell pozíciójából az ukrajnai háború egyik legfontosabb orosz arcának, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Távoznia kell pozíciójából az ukrajnai háború egyik legfontosabb orosz arcának, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vlagyimir Putyin orosz elnök menesztette Szergej Sojgut, aki helyette a biztonsági tanács titkári tisztségét kapta meg. Az orosz elnök Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolja Oroszország védelmi minisztériumának élére. Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×