eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nem mindenkinek való a hatórás munkaidő

Nem mindenkinek való a hatórás munkaidő

Véget ért az a kétéves svédországi kísérlet, amelyben azt vizsgálták, mennyire hatékony a napi ható órában végzett munka. A végleges eredményekre várni kell, de a BBC értesülései szerint nem mindenkinek és nem minden munkahelyen hatékony a napi hatórás munkaidő.

„Úgy érzem, hogy fáradtabb vagyok, mint korábban” - mondta Emilie Telander nővér, akinek a 23 hónapos kísérlet után ismét napi nyolc órában kell dolgoznia.

„A kísérlet alatt mindenkinek több energiája volt. Látszott, hogy mindenki boldogabb”

- osztotta meg tapasztalatait Emilie Telander, aki annak a 70 nővérnek az egyike, akinek a munkaidejét hat órára csökkentették a kísérlet idejére Gothenburg számos munkahelyén, többek között start-upokban és idősek otthonaiban.

A kontrollcsoportban ugyanakkor továbbra is napi nyolc órában dolgoztak az ápolók. A kapott eredményeket jövő hónapban hozzák nyilvánosságra, de az eddig napvilágot látott adatok Emilie Telander véleményét erősítik.

A kísérlet első 18 hónapjában ugyanis azok a nővérek, akik rövidebb munkaidőben dolgoztak,

kevesebb ideig voltak betegszabadságon, egészségesebbnek érezték magukat és hatékonyabbak voltak

– 85 százalékkal több programot szerveztek az ápoltaknak, például többször mentek sétálni és énekeltek együtt.

A kísérlet ugyanakkor éles bírálatokat is kapott, miszerint félő, hogy mindez több kiadással jár, mint előnnyel.

Nem mindenkinek való a hatórás munkaidő

Igaz, azt még a kritikusok is elismerték, hogy a kísérlet sok szempontból sikeres volt: 17 nővérállással több lett a városban, csökkentek a táppénz-költségek, és hatással lehet mindez a világ munkakultúrájára is.

Ennek ellenére arra kevés az esély, hogy Svédország csökkenti a normál 40 órás munkahetet – írta a BBC.

„Nem hiszem, hogy a hat órás munkaidő összeegyeztethető a vállalkozói vagy a start-up világgal”

– véli Erik Gatenholm, egy Gothenburg-központú vállalat vezérigazgatója.

A vállalatnál is kipróbálták a kísérletet, de kevesebb mint egy hónap után félbehagyták azt az alkalmazottak negatív visszajelzései miatt.

„Azt hittem, hogy nagyon vicces lesz, de nagyon sok stresszt okozott” - mondta Gabriel Peres, a vállalat alkalmazottja.

„Az eljáráshoz, amit alkalmazunk, idő kell. Ha nincs rá elég időd, az

olyan, mintha az iskolában nem csinálnák meg a házi feladatot”

- indokolta Gabriel Peres.

„Úgy vélem, hogy a hatórás munkaidő az olyan intézményekben lehet hatékony, mint például a kórházak, ahol a munkaidő végén az emberek elhagyják a munkahelyet és hazamennek. Ám kevésbé lehet hatékony az olyan szervezeteknél, ahol nincs ilyen határozottan elválasztva a munka és a magánélet” - mondta Dr Aram Seddigh, a stockholmi egyetem kutatója.

„Akár emelheti is a stressz-szintet, ha az alkalmazottak ugyanazt a munkamennyiséget szeretnék teljesíteni hat órában, amit korábban nyolcban végeztek, vagy otthon végzik el azt a munkát, amit hat órában nem tudtak” - tette hozzá az egyetem kutató.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×