eur:
396.54
usd:
371.05
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Válságos állapotban a jégbe fagyott hattyú

Válságos állapotban a jégbe fagyott hattyú

Országszerte számos helyszínen, a Tisza-tavon, a Velencei-tavon, Nyíregyházán és Budapesten is kellett hattyúkat menteni. A hétvégén fényképsorozaton örökítették meg, ahogy a Hortobágyi Madárkórház egy önkéntese kiszabadít a jég fogságából egy hattyút. A madár nagyon legyengült. Miután kiszabadították, azonnal kapott antibiotikumot, illetve cukros infúziót, és elkezdték a visszamelegítését. De sajnos nincs sajnos jó állapotban a hattyú - mondta a Hortobágyi Madárkórház igazgatóhelyettese.

A Tisza-tónál 10-12 bükköshattyú van, és napközben időnként leülnek a jégre. Amikor leülnek ebben a hidegben, a hasukon lévő tollakon maradó vízcseppek miatt szinte azonnal rá is fagynak a jégre. Így kerülnek fogságba a madarak – mondta Konyhás István, a Hortobágyi Madárkórház igazgatóhelyettese.

Amikor próbálnak felállni, ám ahogy mozog, egy kicsit kiolvasztja a jeget, ám ezzel csak még jobban odafagy a jéghez. Így azonban nem tud táplálékot szerezni, és ahogy próbál kiszabadulni, legyengíti magát. Így napok alatt annyira legyengülhet, hogy elpusztul – ismertette a madarakra leselkedő veszélyeket a szakember.

A hétvégén egy önkéntes ment be a Tisza-tóra egy hattyúért. Először a katasztrófavédelemnek szóltak, ám ők nem vállalták ezt a manővert, ezután talált meg bennünket a bejelentő – közölte Konyhás István.

Válságos állapotban a jégbe fagyott hattyú

„Mint ahogy más speciális mentők is szokták ilyenkor, mi is deszkákat vittünk, amikkel a vékonyabb jégen is lehet mozogni, és hegymászótechnikai kötéllel is biztosítottuk az önkéntesünket. Volt nálunk kis balta is, de szerencsére azt nem kellett használni. Elég volt, hogy az önkéntesünk erősen megfogta a hattyút, és néhány tollveszteséggel ki tudta szabadítani a madarat” - idézte fel a mentést a szakember.

Hozzátette: ebből arra lehet következtetni, hogy ha nagyon erőlködne, saját magát is ki tudná szabadítani a hattyú, ám mivel ez fáj neki, nem teszi. Sokszor az is elég, ha közelít felé egy ember, mert így megijed, és maga is szakít ki néhány tollat, és ezzel kiszabadulhat.

Válságos állapotban a jégbe fagyott hattyú

A Hortobágyi Madárkórház igazgatóhelyettese közölte: több madarat is ki kellett szabadítani a jég fogságából.

„Volt olyan, amelyiket már ott szabadon is engedhettük, de volt olyan madár, amelyik nagyon legyengült. Nálunk most négy ilyen madár van, akiket be kellett hoznunk a madárkórházba. A mentést megörökített fotón látható hattyú azonnal kapott antibiotikumot, illetve cukros infúziót. Elkezdtük a visszamelegítését. A madárnál ez ugyanolyan hipotermiás eset, mint az embernél, vagyis óvatosan kell visszamelegíteni, és sajnos van egy fok, ahonnan már nem lehet visszafordítani a kihűlést. Ötliteres meleg vizes ballonok közé tettük a hattyút, így melegítjük, de sajnos nincs sajnos jó állapotban” - mondta a szakember.

Válságos állapotban a jégbe fagyott hattyú

Hozzátette, hogy van olyan tél, amikor egyetlen ilyen esettel sem találkoznak. A kihűlés és a befagyás elsősorban a hattyúkat és a kárókatonákat érinti.

Az extrém, hirtelen jött hidegben az a stratégiájuk, hogy úgynevezett lihogókat próbálnak megtartani, ahol nem engedik, hogy befagyjon a víz. Összecsoportosulnak ott, ahol a legmélyebb a víz, ahol a szerves, rothadó anyagot miatt keletkező gázok egy kicsit melegebben tartják a vizet, ott úszkálnak, ezzel próbálják tartani a nyílt vizet – magyarázta a Hortobágyi Madárkórház igazgatóhelyettese.

„Ám itt csapdába is eshetnek. A Tisza-tónál – ahol a megmentett hattyúk voltak – két nappal ezelőtt még 35-40 méteres átmérőjű lihogó volt, de amikor mi odaértünk, már csak egy két méteres kis sávban tudtak úszkálni a madarak” – számolt be Konyhás István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×