eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Így gyógyíthatják a prosztatarákot

Megöli a prosztatarákot egy mélytengeri baktériumos gyógyszerrel kiegészített kísérleti lézeres terápia.

Az egészséges szövetek károsítása nélkül ölte meg a rákos sejteket egy alacsony kockázatú prosztatarák kezelésére kifejlesztett, kísérleti szakaszban lévő módszer.

A különleges terápia során az orvosok a lézeres terápia kiegészítéseként mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny gyógyszert fecskendeztek a páciens vérkeringésébe.

A 413 páciens részvételével zajló kutatás eredménye szerint a gyógyszer, amely lézerrel aktiválva elpusztítja a tumoros szövetet a prosztatában, olyan hatásos volt, hogy a rákbeteg páciensek fele tünetmentessé vált.

"Ezek az eredmények fantasztikus hírt jelentenek a korai stádiumban észlelt prosztatarákban szenvedő férfiak számára, mert olyan kezelést kínálnak, amely a prosztata károsítása vagy eltávolítása nélkül semmisíti meg a rákot. Ez valóban óriási előrelépés" - mondta a kísérletet vezető Mark Emberton, a University College London urológusa.

A kezelés, a véredényeket célzó fotodinamikus terápiát (VTP) az izraeli Weizmann Tudományos Intézet a magántulajdonban lévő STEBA Biotech céggel közösen fejlesztette ki.

A WST11 nevű fényérzékeny anyag az óceán fenekén talált baktériumokból származik. Ezek a baktériumok ahhoz, hogy a rendelkezésre álló nagyon kevés napfénnyel is életben maradjanak, kifejlesztették azt a képességet, hogy a fényt hihetetlen hatékonysággal alakítják energiává - közölte Emberton és kutatócsoportja a Lancet Oncology című szaklapban.

A Weizmann Intézet szakértői ezt a sajátosságot aknázták ki a WST11, egy olyan vegyület kifejlesztéséhez, amely olyan szabadgyököket szabadít fel, amelyek lézerfényre aktivizálódva megölik a környező sejteket.

Azokat a férfiakat, akiknél észlelik az alacsony kockázatú prosztatarákot, jelenleg aktív felügyelet alá helyezik, tehát rendszeresen monitorozzák a betegséget, és csak akkor kezelik, ha súlyosabbá válik. Az olyan radikális terápiákat, amelyek műtéti eltávolítást vagy a teljes prosztata besugárzását jelentik, csak magas kockázatú rák esetében alkalmazzák, mert hosszú távú mellékhatásaik lehetnek.

Míg a radikális terápiák egy életen át tartó merevedési zavart és inkontinenciát okozhatnak, a VTP csak rövid távú, három hónapon belül megoldódó vizelési és merevedési gondokat idézett elő, két év után pedig semmilyen jelentős mellékhatás nem jelentkezett a kutatók szerint.

A kutatásban résztvevő, VTP-vel kezelt páciensek mindössze hat százalékának volt szüksége radikális terápiára, ellentétben az aktív felügyelet alá került kontrollcsoportban tapasztalt harminc százalékkal.

A kísérleti módszert tíz európai ország 47 gyógykezelő intézményében alkalmazták, többségükben első alkalommal próbálták ki a VTP-t.

"Az a tény, hogy a kezelést olyan sikeresen végezték el különböző egészségügyi rendszerek nem speciális központjaiban, valóban figyelemre méltó" - mondta Emberton.

Ahhoz, hogy megkapja a szükséges engedélyt, a VTP-terápiát jelenleg felülvizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Várhatóan évekig eltart, mielőtt a páciensek szélesebb körben részesülhetnek a kezelésből.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×