eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Sokkoló felvételek a klímaváltozás hatásáról

Hidegháborús kémműholdak adatainak segítségével tárták fel tudósok a Himalája drámai környezeti változásait.

A kutatók a Hexagon kódnevű amerikai kémműhold-program által összegyűjtött műholdképeket újakkal vetették össze, hogy képesek legyenek megmérni a jégolvadás mértékét. A tudósok, akik eredményeikről az amerikai geofizikai egyesület San Franciscóban folyó őszi ülésén számoltak be, úgy vélik, hogy a felvételek segíthetnek felmérni, hogyan változtak a környezeti viszonyok más nehezen megközelíthető térségekben is.

A Hexagon program részeként az Egyesült Államok az 1970-80-as években 20 nagyméretű felderítő műholdat juttatott az űrbe. A műholdak a felvételeket filmtekercsekre rögzítették, majd zárt tartályokban küldték vissza a Földre. Az ejtőernyővel ereszkedő tartályokat a légierő gépei gyűjtötték össze. A program anyagának titkosítását 2011-ben vonták vissza, a felvételeket jelenleg digitalizálják.

A kémfelvételeken szerepel a Himalája is, amelyről a terepviszonyok miatt egyébként kevés adat lelhető fel. A képeket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a japán űrügynökség (JAXA) jóval újabb felvételeivel vetették össze, annak reményében, hogy így pontosan megmondhatják, milyen mértékben és sebességgel szorulnak vissza a gleccserek a világ legmagasabb hegységében.

Josh Maurer, a Columbia Egyetem professzora elmondta: "jelenleg a Himaláját borító jégtakaró minden pontján évi negyedméternyi vizet veszítünk el".

"Nem mondanám, hogy ez meglepő a klímáról szóló adataink fényében, de nagyon érdekes látni mennyi jég tűnik el" - fogalmazott a tudós, aki szerint mindez komoly hatással a lakosságra, amely ezektől a vízforrásoktól függ.

"Ahogy a gleccserek hátrálnak és összehúzódnak, a folyóknak nyújtott víztöbblet az olvadás miatt rövid távon nőni fog, azonban már a következő 100 évben egyre inkább csökkenni kezd, és ez negatív hatással lesz a vízkészletekre" - emelte ki Josh Maurer.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×