eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Erre nem számítottak a régészek

Egy csontvázmaradványokat rejtő, több mint 650 éves kis templomot fedeztek fel mexikói régészek Mexikóváros közepén.

A szakértők azt feltételezik, hogy Ehecatl azték szélistennek szentelt templomot találtak - közölte a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A köralakú építmény átmérője 14 méter, jelenlegi magassága 1,2 méter. Létét márciusban fedezték fel három méter mélyen a Mexikóváros központjától északnyugatra lévő Tlatelolco negyedében egy régi szupermarket területén végzett munkálatok során, de csak most hozták nyilvánosságra.

A területen végzett munka során a szakértők számítottak arra, hogy cserépdarabokra vagy emberi maradványokra bukkanhatnak. Meglepetésükre azonban mélyebbre ásva egy templomot találtak - mondta el Pedro Francisco Sánchez Nava, az INAH régészeti koordinátora.

Az építményben két felnőtt és hat gyerek csontvázainak maradványait találták. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a szélistennek bemutatott áldozatok voltak. Madárcsontokra, vulkáni üvegre, agavékaktusz tüskéjére, majmokat ábrázoló kerámiafigurákra és kacsacsőrre is bukkantak.

Az aztékok hatalomra kerülése mintegy 150 évvel azelőtt kezdődött, hogy Hernán Cortes 1520-ban meghódította Mexikót. A fővárosnak, Tenochtitlánnak a spanyolok érkezésekor 250 ezer lakosa volt. A több törzsbe tagozódott aztékok kiterjedt istenvilágot alkottak maguknak.

A tervek szerint a templomot megőrzik, és óriási üvegablakok segítségével láthatóvá teszik a közönség számára.

A templom eredeti fehér stukkójának nagy része érintetlenül maradt. Salvador Guilliem régész szerint hasonló, három oldalán gömbölyű, a negyediken szögletes formájú építményeket már korábban is találtak a régióban.

Tlatelolco az azték birodalom legfontosabb politikai és vallási központjaként működött, itt volt az indián őslakosság utolsó ellenállási góca a spanyolok ellen vívott harcban.

A környék első piramisromját az 1980-as évek végén fedezték fel, annak korából arra következtettek, hogy a várost 1325-ben alapították, ugyanabban az évben, amikor a közeli Tenochtitlánt, a birodalom fővárosát, amelyet végül a spanyol konkvisztádorok romboltak le 1521-ben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×