eur:
410.04
usd:
391.15
bux:
79572.93
2024. november 25. hétfő Katalin

Ezért leszünk sófüggők

Ausztrál kutatóknak sikerült azonosítaniuk az agy azon részét, amely a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezőjeként azonosított sófüggőségért felelős.

A Melbourne-i Egyetem Howard Florey Intézetének szakemberei abban bíznak, hogy az agypálya felfedezése segíthet kifejleszteni olyan gyógyszert, amely elnyomja a só utáni sóvárgást, és elvezet az egészséges táplálkozáshoz. Azt is remélik, hogy a felfedezés hozzájárulhat más - heroin-, morfium- és egyéb opioidalapú fájdalomcsillapító - függőségek kezeléséhez is, amelyek ugyanezeket az agypályákat használják.

Craig Smith, az intézet neurológusa hangsúlyozta, hogy az agy opioidrendszeréről a szakemberek már régóta tudják, hogy összefügg a magas sótartalmú ételek evéséből származó jutalomérzettel. Kizárásos alapon a kutatóknak sikerült megtalálni a "só utáni sóvárgás huzalának" helyét az agyban.

Egérkísérleteikben három csoportra osztották az állatokat, az egyes csoportok egy-egy különböző típusú opioidblokkolót kaptak, majd két napra teljesen megvonták tőlük a sót és csak a harmadik napon engedélyezték, hogy sós vizet igyanak.

Az egerek első két csoportja egyetlen óra alatt testsúlya öt százalékának megfelelő mennyiségű sós vizet ivott, ami óriási sóvárgásra utal. A harmadik csoport, amely naloxonazin opioidblokkolót kapott, csupán testsúlya két százalékával azonos mennyiségű vizet ivott.

Mint Smith elmondta, ily módon felfedezték, hogy a sóevés az agy központi amigdalatérségében lévő opioidokat kapcsolta be, azt a térséget, amely a pozitív és negatív érzelmek működésért felelős.

"Mindeddig nem tudtuk, hogy természetes opioidok működése ebben az emocionális központban a só utáni sóvárgáshoz vezet. Ezen sóvárgás kikapcsolása elvezethet az egészséges étrendhez és megváltoztathatja az ételválasztást. Jelenleg ugyanis tudjuk, hogy a saláta egészséges, ám sóvárgunk a magas sótartalmú ételek iránt. Ezek jóízűek, számtalan ételnek magas a sótartalma és mi túl sok sót fogyasztunk" - magyarázta Smith.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013 óta napi két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó fogyasztásának felel meg.

Egy nemzetközi kutatócsoport 180 országra kiterjedő tanulmánya 2014-ben megállapította, hogy évente több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte a túlzott sófogyasztás.

Címlapról ajánljuk
Kóka János: ha a magyar egészségügy továbbra is betegségügy marad, akkor megnyerhetetlen a csata

Kóka János: ha a magyar egészségügy továbbra is betegségügy marad, akkor megnyerhetetlen a csata

Ebből a kevés pénzből is sokkal többet ki lehetne hozni, de ettől még igaz az, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer finanszírozásában minden évben körülbelül kétezer milliárd forint hiányzik” – mondta Kóka János, a Doktor24 csoport alapító-tulajdonosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Azt is állította, hogy nem több, hanem jobb minőségű egészségügyi ellátó centrumra volna szükség.

„Helyettünk is hős” – Megnyílt a Puskás Múzeum

"A magyar futball öröksége kötelez és muníciót is ad nekünk" – mondta a megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök, Puskás Ferencet a magyar futballisták és minden 10-esek példaképének nevezve, akiről Czibor Zoltán azt mondta: "ha az Öcsi egyszer belerúgott a labdába, abból két gól lett".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×