eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Különleges temetőre bukkantak

Meroving-kori nekropoliszra bukkantak régészek az észak-franciaországi Monchy-Lagache-ban, a temetkezési hely legkevesebb 600 ember földi maradványát rejtheti.

A csontvázak száma és a gyermeksírok jelenléte azt mutatja, hogy valószínűleg egy teljes falu népességét temethették el a térségben. A csontvázakra a régészek 1,5 méterrel a föld alatt bukkantak.

Az Inrap régészeti intézet szakemberei egy iskola építését megelőző régészeti feltáráson találtak rá a temetőre - közölte Richard Rougier, az Inrap tudományos és műszaki igazgatója.

Júliusban a szakemberek a terület mintegy 12 százalékát tárták fel és ott négy csontvázra bukkantak, ebből arra következtetünk, hogy a sírok száma 600-800 lehet - tette hozzá az illetékes.

A sírok különösen jó állapotban maradtak fenn, semmilyen fosztogatásnak nincs nyoma - hangoztatta Rougier.

Picardie térsége, ahol a temetőt felfedezték, régészeti lelőhelyek sokaságával bír. 2014-ben például itt bukkantak a szakemberek egy kerekded nőalakot ábrázoló mintegy 23 ezer éves, őskőkorszaki mészkőszoborra.

A Merovingok dinasztiája, a kora-középkori frank állam megalapítói az 5-8. században uralkodott. Néhány ebből a korból fennmaradt temetkezési helyet sikerült már feltárni, az viszont nagyon ritka, hogy teljes település temetője kerüljön elő.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×