eur:
395.74
usd:
369.23
bux:
71936.53
2024. július 2. kedd Ottó

David Attenborough lesz az új brit sarkkutató hajó neve

David Attenborough nevét viseli majd az új brit sarkkutató hajó - jelentette be pénteken a brit kormány.

A 2019-ben útnak induló, 200 millió fontból (79,4 milliárd forintból) készülő királyi kutatóhajó (Royal Research Ship, RRS) elnevezéséről közönségszavazás zajlott. A lelkes szavazók számos olyan vicces nevet javasoltak, mint az RRS Usain Boat (ami Usain Bolt futóbajnokra utal), az RRS I Like Big Boats (Szeretem a nagy hajókat) vagy az RRS Watch Out For The Iceberg (Vigyázz a jégheggyel).

A legtöbb, 124 ezer voksot azonban egy közösségi média által támogatott név, a Boaty McBoatface kapta.

A brit kormány végül az RRS David Attenborough mellett tette le a voksát, emlékeztetve arra, hogy a világhírű és munkásságáért lovaggá ütött természettudós hat évtizeden át készített népszerű ismeretterjesztő sorozatokat a BBC televízió számára. A 90. évét vasárnap betöltő tudós nevére egyébként 11 ezer szavazat érkezett.

Azonban a kormány a győztes Boaty McBoatface elnevezést sem akarja figyelmen kívül hagyni: ez a nevet a sarkkutató hajó egyik távirányítással működő, mélytengeri mintákat gyűjtő tengeralattjárója kapja.

"Remélem, hogy mindenki, aki javasolt egy nevet legalább olyan lelkesedéssel követi majd a hajó sarki kutatóútjait" - kommentálta a szavazást Attenborough hozzáfűzve: megtisztelve érzi magát, hogy róla nevezték el a kutatóhajót.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×