eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Korai öregedést és betegségeket okoz az oxidációs stressz

A környezetszennyezés és a modern életmód káros hatásai miatt túlságosan rozsdásodik az emberi szervezet, tehát gyakran nem tudja már hatástalanítani az energiatermelő folyamatok melléktermékeként felszabaduló szabadgyököket - hangsúlyozta Bíró György professzor, élelmiszertudós, az Országos Élelmezéstudományi Intézet volt főigazgatója egy, a témáról rendezett tanácskozáson.

A folyamat során olyan molekulák szabadulnak fel, amelyek túlzott mértékben oxidálják a szervezetben lévő anyagokat - mondta az InfoRádiónak Bíró György professzor.

Az Országos Élelmezéstudományi Intézet volt főigazgatója kifejtette: erre a szervezet felkészült, vannak védekező mechanizmusai, de a külső behatások, mint például a sugárzások, a szennyezések, vagy dohányzás mind fokozzák azokat a folyamatokat, amely során a túlzott oxidáció kialakulhat, és ez ellen már nem tud védekezni a szervezet - ez az oxidációs stressz.

Olyan folyamatok zajlanak a szervezetben, amelyek később különböző elváltozásokhoz, betegségekhez vezetnek és járulnak hozzá - emelte ki a professzor. Hozzátette: ezek a folyamatok a tüdőtágulás, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az asztma kialakulásában is részt vesznek.

Bíró György közölte: az oxidációs stressz korai öregedést is okoz, és nem ellensúlyozható vitaminokkal, csak megfelelő zöldség és gyümölcsfogyasztással, ugyanis ezzel erősítjük a szervezet antioxidációs védekezési lehetőségeit.

Tartózkodni kell a túlzott testi megerőltetéstől és a túlzásba vitt sportolástól - figyelmeztetett a professzor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×