A folyamat során olyan molekulák szabadulnak fel, amelyek túlzott mértékben oxidálják a szervezetben lévő anyagokat - mondta az InfoRádiónak Bíró György professzor.
Az Országos Élelmezéstudományi Intézet volt főigazgatója kifejtette: erre a szervezet felkészült, vannak védekező mechanizmusai, de a külső behatások, mint például a sugárzások, a szennyezések, vagy dohányzás mind fokozzák azokat a folyamatokat, amely során a túlzott oxidáció kialakulhat, és ez ellen már nem tud védekezni a szervezet - ez az oxidációs stressz.
Olyan folyamatok zajlanak a szervezetben, amelyek később különböző elváltozásokhoz, betegségekhez vezetnek és járulnak hozzá - emelte ki a professzor. Hozzátette: ezek a folyamatok a tüdőtágulás, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az asztma kialakulásában is részt vesznek.
Bíró György közölte: az oxidációs stressz korai öregedést is okoz, és nem ellensúlyozható vitaminokkal, csak megfelelő zöldség és gyümölcsfogyasztással, ugyanis ezzel erősítjük a szervezet antioxidációs védekezési lehetőségeit.
Tartózkodni kell a túlzott testi megerőltetéstől és a túlzásba vitt sportolástól - figyelmeztetett a professzor.
Atomcsapást helyezett kilátásba az észak-koreai diktátor