eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Titokzatos, bizarr élőlényeket találtak

Titokzatos teremtményeket találtak az Antarktisz jeges vizeinek élővilágát vizsgáló kutatók. A furcsa lények között hatalmas tengeri pókok és óriási férgek is vannak - jelentették be ausztrál szakértők.

Egy nemzetközi program keretében vizsgálják a kutatók az óceán élővilágát az Antarktisz közelében. A szakemberek kétezer méteres mélységig gyűjtötték össze a fellelt példányokat, melyek között több, eddig soha nem látott is akad.

Néhány mélytengeri állat szokatlanul nagyméretű. A gigantizmus nevű jelenség okát még nem teljesen értik a szakemberek. "A gigantizmus igen gyakori az antarktiszi vizekben" - jelentette ki Martin Riddle, az expedíció vezetője, hozzátéve: "Hatalmas férgeket, óriási héjas állatokat és tányér nagyságú tengeri pókokat gyűjtöttünk be".

Az egyes példányokat a világ különböző egyetemeire és múzeumaiba juttatták el azonosítás, szövetmintavétel és DNS-vizsgálatok céljából. "Vélhetően nem minden teremtményt tudnak azonosítani, nagy valószínűséggel néhány új faj megismerését is eredményezi utunk" - közölte Graham Hosie, az "összeírási" projekt vezetője.

Az expedíció része annak a nagyszabású törekvésnek, melyben az Antarktiszt körülvevő óceáni vizek, a "Déli-óceán" élővilágát térképezik fel, valamint tanulmányozzák a különféle hatások, például az éghajlat változás befolyását a felszín alatti környezetre.

"A kutatók által begyűjtött bizarr teremtmények között voltak zsákállatok, méteres, karcsú üveghez hasonlító planktonevő állatok, melyek úgy álltak a tengerfenéken, mint a babák" - tette hozzá Martin Riddle.

A meghökkentő külsejű állatok uszonyai a legkülönbözőbb helyeken voltak. Mivel valamennyien a tengerfenék sötétjében laknak, ehhez is alkalmazkodtak furcsa kinézetű, hatalmas szemeikkel.

A tervek szerint tíz-tizenöt év múlva egy újabb expedícióval ellenőrzik a változásokat a kutatók.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×