eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Halálos a repülőgépek zaja

Több ezer ember hal meg évente a vérnyomás emelkedése miatt, amelyet az éjszakai repülőjáratok zaja okoz - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek vizsgálatát az Európai Bizottság finanszírozta.

A kutatók megállapították, hogy az éjszaka le- és felszálló repülőgépek zaja az alvó emberek vérnyomását azonnal megemeli, és ez a hatás tartósan meg is marad.

Így azok körében, akik repülőterek közelében élnek, 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás betegség, mint a nyugalmasabb vidéken lakóknál. A magas vérnyomás pedig közismerten növeli a szívroham, az agyvérzés, a vesebetegség és a demencia kialakulásának veszélyét.

Az átfogó, négyéves vizsgálatot az Európai Bizottság finanszírozta.

Nagy-Britanniában hatmillió embert kezelnek magas vérnyomással, amely a becslések szerint évente százezer szívrohamot és agyvérzést okoz - az esetek felében halálos kimenetellel.

"Azt már korábban is tudtuk, hogy a légi forgalom zaja izgalmi állapotot okoz, a vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy egészségügyi kockázattal is jár" - hangsúlyozta a kutatásról készített tanulmány egyik szerzője, Lars Jarup, aki maga is meglepőnek nevezte az eredményt, ám azt is hozzátette: ezt figyelembe kell venni a nemzetközi légikikötők bővítésének tervezésekor.

A kutatók 140 olyan embert vizsgáltak, aki valamelyik nagy európai repülőtér - a londoni Heathrow, az athéni nemzetközi repülőtért, a milánói Malpensa, valamint a stockholmi Arlanda - közelében élt legalább öt évig.

Egy éjszaka során 15 percenként mérték meg a vérnyomásukat, s közben figyelték a hálószobában mérhető zajszintet. Mint kiderült, minden egyes esetben, amikor le- vagy felszállt egy gép, a zaj perceken belül megemelte a páciens vérnyomását.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×