eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Hihetetlen leletet találtak: "kitalálni se lehetne meglepőbbet"

Kínából előkerült egy apró, görbeujjú, fogatlan repülő dinoszaurusz kövülete. A repülő életmódot folytató ősi gerincesek kövületei igen ritkák, a lelet pedig annyira kicsi, hogy kezdetben fiókának hitték a kutatók.

A pterodactylusok (a felső jura idején élt, 50-75 centiméter szárnyfesztávolságú, repülő őshüllők) kihalása után a szárnyas madárősök megüresedő helyét foglalta el egy verébméretű, falakó hüllő.

"Kitalálni se lehetne meglepőbbet" - mondta egy telefoninterjú során Alexander W. A. Kellner, a Rio de Janeiró-i Egyetem természettudományi múzeumának munkatársa. Vang Hsziao-lin, a kínai tudományos akadémia kutatója vezette azt a paleontológuscsoportot, amely Liaoning tartomány nyugati vidékén felfedezte a különös állat fosszíliáját. A lény a Nemicolopterus crypticus, azaz "az erdő szárnyas, rejtőzködő lakója" nevet kapta.

A Belső-Mongóliával határos tartomány 120 millió éve - a nemicolopterus korában - erdőkkel gazdagon benőtt vidék képét mutatta. Mindeddig a szárazföld belsejéből származó szárnyas hüllőkről keves információval rendelkezett a tudomány.

"A pteroszauruszok (repülő őshüllők) evolúciós történetének eddig csak az egyik felét ismertük. Az apró állat új faj, új fejezet ebben a történetben. A szárazföld mélyén élő repülő szauruszokról szolgáltat új adatokat" - magyarázza W.A. Kellner.

A repülő életmódot folytató ősi gerincesek kövületei igen ritkák, a lelet pedig annyira kicsi, hogy kezdetben fiókának hitték a kutatók. A koponya alapján azonban kiderült, hogy a koponyacsontok ugyan még nem nőttek össze tökéletesen, a csontvégek azonban már teljesen kialakultak, így a megtalált példány ugyan még nem volt igazán felnőtt a halálakor, de a fiókakorból már kinőtt. Ezért nem lehet ugyanakkor megállapítani, hogy milyen végleges méretet ért volna el.

"Mégha a duplájára nő, akkor is fajtájának legkisebb képviselője lenne" - állítja a paleontológus. A tudósok szerint a kicsi hüllő ideje nagy részét a lombkoronában töltötte - görbe ujjai valószínűleg a faágakon való kapaszkodásban segítették. A pterodactylusokkal ellentétben az új fajnak nem volt foga, így a feltételezések szerint rovarokra vadászott.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×