eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Gyilkos baktérium szaporodik a csirkékben

Halált is okozhat az a kórokozó, amely egyre jobban elszaporodik a mesterséges körülmények között nevelt csirkék között - derül ki a brit élelmiszeripari szabványhivatal (FSA) számára készült kutatásból.

Sok az olyan tenyészet, ahol a csirkék szervezetében jelen van a kampilobakter nevű baktérium; Nagy-Britanniában ez okozza a legtöbb ételmérgezéses megbetegedést.

A szigetországban 2006-ban több mint 42.200 ételmérgezéses esetet jelentettek a háziorvosok, csaknem félezerrel többet, mint egy évvel korábban, a megbetegedések száma azonban nyilván sokkal nagyobb, hiszen nem minden beteg jelentkezett problémájával a rendelőben.

A kampilobakter-fertőzésből komoly szövődmények is kialakulhatnak, főleg a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozók, az idősek körében, valamint azoknál, akik más betegségben is szenvednek.

A becslések szerint évente körülbelül hetvenen halnak meg kampilobakter-fertőzés vagy az abból kialakult szövődmények miatt.

A kórokozó terjedése jelentős probléma; ezt mutatja, hogy a brit élelmiszeripari szabványhivatal (FSA) vezetése hamarosan összeül, hogy kielemezze az arról készült kutatás adatait.

A jelentésben szereplő adatok egyelőre titkosak, és a hírek szerint 2010 nyaráig nem is hozzák nyilvánosságra azokat.

Egyelőre nem lehet tudni, miért tartják vissza az információkat az illetékesek, így megindultak a találgatások: egyesek szerint az FSA és a Defra, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium a baromfietnyésztők érdekeit védi a fogyasztókéval szemben.

A kampilobakter jelenléte miatt nem kell elpusztítani a mesterséges körülmények között nevelt csirkéket, a kórokozó ugyanis megtalálható például a természetes körülmények között nevelt szárnyasokban is.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×