eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A túlsúly miatt romlik a memória?

Ahogyan azt már sok nő sejtette: a terhesség alatt nem működik hibátlanul a memória. A sidney-i New South Wales-i Egyetem kutatója, Julie Henry és csapata az elmúlt tizenhét év tizennégy kapcsolódó tanulmányát vetette össze, hogy megbizonyosodjon erről - írta a német Süddeutsche Zeitung.

A helyzet ugyanis korántsem egyértelmű; míg a várandósok több emlékezetfunkciója hibátlanul működik, egyes feladatoknál lényegesen alulmaradnak babát nem váró társaikkal szemben. Ilyen például, ha egy folyamatot kell megtervezniük, vagy új információt, mondjuk egy számsort, kell megjegyezniük - magyarázza Henry.

Azt az információt, ami viszont már a hosszú távú memóriában benne van, például családtagok telefonszámát, gond nélkül előhívják. Ez magyarázatot ad arra, hogy egyes tanulmányokban miért sikerült hibátlan memóriateljesítményt mérni a várandós nőknél, másokban meg miért nem - ugyanis a memória más-más funkcióit vizsgálták.

A hiányosság okát illetően a tudósok csak találgatni tudnak. Julie Henry szerint a megváltozott életstílus tehető felelőssé. Kollégája, Heidi Danker-Hopfe berlini pszicho-fiziológus, lehetségesnek tartja, hogy a csökkent emlékezőképesség az ilyenkor tipikusan jelentkező alvászavarból eredő alváshiánnyal magyarázható.

Martin Hautzinger, a Tübingeni Egyetem klinikai szakpszichológusa pedig egy teljesen szimpla magyarázattal rukkol elő: a plusz kilók jelentős fizikai terhet rónak a várandós anyákra, és ez a fizikai igénybevétel megnehezíti a mentális erők mozgósítását.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×