eur:
401.35
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Meglepő felfedezés: a spermának árt a mobiltelefon

A napi sok órás mobiltelefon-használat hatással lehet a sperma mennyiségére - ez derült ki az elsődleges kutatásokból, amelyeket a clevelandi klinikán végeztek 361 férfi részvételével.

A kutatók megállapították, hogy minél több időt tölt valaki naponta telefonálással, annál jobban csökken a spermaszáma és nő az abnormális spermiumok aránya.

A kutatás eredményéről a Fertility and Sterility című szaklapban számoltak be. A megállapítás újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, milyen egészségügyi hatásokkal jár a mobiltelefon és egyéb vezeték nélküli eszköz használata.

Az eredmények ellentmondásosak: néhány kutatás szerint a mobil hosszú távon növeli az agydaganat kialakulásának kockázatát, míg más vizsgálatok nem igazolták, hogy lenne ilyen összefüggés.

Ennek ellenére nincs kizárva, hogy a mobil által kibocsátott elektromágneses energia hosszú távon elméletileg károsíthatja a sejteket, mert rongálja a DNS-t.

Az azonban a clevelandi kutatás során sem bizonyosodott be, hogy a mobil károsítaná a spermiumokat. "Kutatásaink azt bizonyítják, hogy erős kapcsolat van a mobilhasználat és az ondó mennyiségének csökkenése között. Azt azonban nem, hogy ezek között ok-okozati összefüggés lenne" - hangsúlyozta a kutatást vezető Ashok Agarwal.

Ennek tisztázására két újabb vizsgálatot folytatnak, tette hozzá. Az egyik során az ondómintákat alávetik a mobil okozta elektromágneses sugárzásnak, hogy megnézzék, mi történik.

A másik vizsgálat a korábbinak a folytatása, csak az eddiginél több férfit kérdeznek ki mobilozási szokásairól. Ennek során azonban már más faktorokat is figyelembe vesznek, így például a vizsgálati alanyok életmódját és munkahelyét is ellenőrzik, ezek ugyanis szintén hatással lehetnek az ondó mennyiségére.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×