eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Epilepsziás roham a zenétől

Agyműtéten esett át, így újra hallgathatja egyik kedvenc előadója dalait egy amerikai nő. Stacey Gayle különleges eset: epilepsziás volt, akinél a reggae és hip-hop zene váltotta ki a rohamot.

Nemrég megműtötték a 25 éves Stacey Gayle-t, mivel epilepsziája olyan súlyossá vált, hogy munkáját is fel kellett adnia miatta. A lány hiába szedte a gyógyszereket, naponta akár tíz alkalommal is rohama volt.

Stacey Gayle-nek nemcsak a munkáját, hanem a hobbiját is fel kellett adnia: úgy döntött, kilép a templomi kórusból is, ahol addig énekelt.

A lány másfél évvel ezelőtt kezdett gyanakodni arra: lehetséges, hogy görcseit Sean Paul, a jamaikai reggae és hip-hop előadó zenéje okozza.

Emlékezett, hogy többször csapott le rá a roham, amikor a zenész dalait hallgatta, aztán egyszer, amikor orvosának megmutatta a jamaikai sztár zenéjét a Long Island-i egészségügyi központban, rövid időn belül háromszor is begörcsölt.

A lány orvosai úgy döntöttek, megműtik az agyát: azt remélték, hogy ezzel javíthatnak páciensük állapotán. Stacey Gayle két beavatkozáson esett át: az első során több mint száz elektródát ültettek az agyába, hogy megfigyeljék, a szerv mely területei működnek hibásan.

A második műtét során eltávolították az eszközöket, és Stacey agyának azokat a részeit is, amelyek a rohamokért felelősek voltak.

A fiatal nőt három nappal később hazaengedték a Long Island-i Zsidó Egészségügyi Központból, és azóta nem volt epilepsziás rohama.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 10:59
×
×
×
×