eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Szörnyeteget találtak az "elveszett dzsungelben" - képpel

Hatalmas, a városi patkánynál ötször nagyobb patkányt és egy apró oposszumot fedeztek fel kutatók egy eldugott indonéziai dzsungelben. Az új fajokat egyelőre nem fenyegeti veszély, élőhelyük ugyanis biztonságos távolban van a lakott területektől.

Ritkán fordult elő a 21. században, hogy teljesen ismeretlen emlősöket fedezzenek fel a kutatók. Amerikai és indonéz tudósoknak mégis sikerült, bár még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák: valóban új alfajokat találtak, nem csak a szokásosnál kisebb vagy nagyobb példányokat.

Az új állatokat még júniusban fedezték fel Pápuán, a Foja-hegységben. Az expedíciót az amerikai Conservation International és az indonéz Tudományos Intézet közösen szervezte.

"Az óriáspatkány mérete ötszöröse a tipikus városi patkányénak, és egy csöppet sem fél az embertől; míg ott voltunk, többször is besétált és körbeszimatolt a táborban" - számolt be a felfedezésről Kristofer Helgen, a washingtoni Smithsonian Intézet munkatársa.

Az újonnan felfedezett oposszum viszont éppen az ellentéte: ez a Földön élő egyik legkisebb erszényes.

A dzsungelnek erre a részére - az "elveszett világra", ahogyan a kutatók nevezték, hiszen korábban ide ember alig tette be a lábát - már 2006-ban is indítottak expedíciót; akkor is sikerült egy sor, korábban ismeretlen pálma- és pillangófajt felfedezniük.

Pápuán találhatóak a világ legnagyobb összefüggő esőerdői, ezek azonban - akárcsak mindenhol Indonéziában - veszélyben vannak az illegális fatermelés miatt. A Foja-hegység azonban ebből a szempontból egyelőre biztonságos az élővilág számára, annyira messzire fekszik minden lakott területtől.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 06:13
×
×
×
×