eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A fogamzásgátló növeli a méhnyakrák kockázatát

A fogamzásgátló tabletták növelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát, a kór kialakulásának esélye azonban csökken, ha abbahagyják a készítmény szedését - állapította meg egy oxfordi irányítású nemzetközi kutatócsoport.

A kutatók 52 ezer nő folyamatos vizsgálata során megállapították, hogy jelentősen emelkedett a rák kialakulásának kockázata a tabletta szedőinél, ám a letétele után tíz évvel a rizikószint visszaáll a normálisra.

Azoknak ugyanis, akik legalább öt éve tablettát szednek, észrevehetően nagyobb esélyük van a méhnyakrákra, mint azoknak, akik sosem használtak fogamzásgátlót.

A kutatók éppen ezért minden tablettaszedő nőnek azt ajánlják, hogy rendszeresen járjanak rákszűrésre.

Egy korábbi vizsgálat arra mutatott rá, hogy a fogamzásgátló szedésével nő a mellrák kockázata is, csökken viszont a petefészekrák kialakulásának esélye.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×