eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sikerrel zárult a veszélyes űrséta

Eddig példa nélküli, veszélyes űrsétát fejezett be a Discovery amerikai űrsikló két asztronautája.

Az űrhajósoknak négy óra alatt sikerült megjavítaniuk a Nemzetközi Űrállomás egyik megrongálódott napelemtábláját, amit így teljes, 35 méteres hosszában ki tudtak nyitni. A hiba akadályozta volna az állomás továbbépítését. Közben a bázis egy másik napelemtábláján szintén hibákat észleltek.

Az űrséta azért volt különösen veszélyes, mert a munkát végző űrhajóst áramütés érhette volna, ráadásul olyan távol került a zsilipelő kamrától, hogy veszély esetén csak egy óra alatt tudták volna visszahozni.

Erre az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szabályzata 30 percet határoz meg. A javítási munkák miatt már korábban egy nappal meghosszabbították a Discovery eredetileg 10 naposra tervezett útját, így az űrsikló csak hétfőn indul vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×