eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Egyetlen extasy-tabletta életre szóló kárt okoz

Egyetlen adag extasy hosszú távon károsíthatja a memóriát - állapították meg brit orvosok. A diszkó drogként ismert szer szedőinek kétharmadánál tapasztalták az emlékezőtehetség romlását a Hertfordshire Egyetem kutatói.

Ezek szerint nincs jelentősége, hogy valaki ritkán vagy nagyon gyakran szed extasy-t, hiszen egyetlen adag is maradandó károsodással járhat - hangsúlyozta a kutatás vezetője, Keith Laws.

A kábítószer a fiatalok verbális emlékezőtehetségét károsítja, a vizuálist nem - derítették ki 600 páciens vizsgálata alapján. A betegek átlagosan 327 extasy-tablettát szedtek be életük során; volt, aki csak 16, más azonban 902 adagot fogyasztott.

Csak Nagy-Britanniában félmillióra becsülik az extasy-fogyasztók számát; sokuknak fogalmuk sincs arról, milyen veszélyekkel jár a tabletta szedése.

"Amikor megkérdeztük tőlük, vannak-e memóriazavaraik, általában nemmel válaszoltak. A vizsgálatok után azonban rájöttek, milyen nagy a baj" - emlékeztetett Laws.

A vizsgálat egyébként azt is kiderítette, hogy a vizuális memóriát nem annyira az extasy, mint inkább a cannabis fogyasztása károsítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×