eur:
395.39
usd:
356.42
bux:
72644.63
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Nem csak az egészséges nőknek segíthet a méhnyálkahártya "elpárologtatása"

A kóros menstruációs vérzés megszüntetésére használt eljárás, az endometriális abláció, azaz a méhnyálkahártya "elpárologtatása" hatásosnak bizonyult azoknál a nőknél is, akik vérhígítókat használnak, vagy más, a vérképzőszervüket érintő betegségük van - derül ki egy új kutatásból.

Az eljárás során a méhnyálkahártyát elektromossággal, hővel vagy fagyasztással roncsolják, ennek hatására az esetek legnagyobb részében megszűnik menstruációs vérzés, vagy csökken annak mennyisége.

A kutatók azt korábban nem vizsgálták, hogy a módszer hatásos-e azoknál a nőknél is, akiknek egyéb panaszaik is vannak, például kórosan csökkent a vérlemezkeszámuk vagy Von Willebrand-, vagyis öröklődő vérképzőszervi betegségben szenvednek.

Az új kutatást a minnesotai Mayo Clinic tudósai végezték 111 egyébként egészséges, 34 vérhígítót szedő és 7 vérbetegséggel küzdő nő részvételével. Mindannyian átestek a beavatkozáson.

A későbbiekben az egészséges nők 5, a már eredetileg is valamilyen problémával küzdők 7 százalékánál kellett megismételni a beavatkozást, vagy méheltávolítást végezni, az eljárás tehát szinte minden nőnél hatásos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×