eur:
395.3
usd:
356.35
bux:
72442.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Van gyógyszer a Parkinson-kórra

Lelassítható, vagy akár meg is állítható a Parkinson-kór kialakulásának folyamata egy gyógyszerrel, amelyet általában a magas vérnyomás kezelésére használnak - állapították meg amerikai kutatók. Egy kalcium-megkötő gyógyszer nyújthat reményt a betegségben szenvedőknek.

A chicagói egyetemen, egereken végzett kutatások igazolták, hogy az israpidine nevű gyógyszer képes megfiatalítani az agynak azon neuronjait, amelyek elhalásnak indultak a Parkinson-kór miatt. A kalcium-megkötő gyógyszert hagyományosan a magas vérnyomás és a szívroham kezelésére használják.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyógyszerrel kezelt egerek nem alakult ki a Parkinson-kór.

A kutatók megállapították, hogy az idegsejtek közti információ-továbbítást végző dopamin nevű ingerületátvivő anyagot termelő idegsejtek, amelyeket a kór általában először megtámad, az egereknél visszatért az eredeti alakjához.

A tudósok szerint a magyarázat az, hogy az idősebb embereknél a kalcium ionok a dopaminokban megváltoztatják az anyag állapotát, és a gyógyszer képes megállítani ezt a folyamatot.

A Parkinson-kór az idegrendszer ismeretlen eredetű, lassan előrehaladó, az idegsejtek elfajulásával járó megbetegedése, amely jellegzetes mozgásproblémákkal jár. Általában 40 és 70 éves kor között jelentkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×