Infostart.hu
eur:
388.7
usd:
330.67
bux:
110890.99
2025. december 22. hétfő Zénó

Elbutít a túl sok tej

A tejtermékekben található kalcium és D vitamin idősebb korban hozzájárul az agy károsodásához és a demencia kialakulásához - derül ki a legfrissebb kutatásból.

A tudósok úgy vélik, hogy a túl sok kalcium lerakódásával hozzájárul az agyban található vérerek keresztmetszetének csökkenéséhez, idegrendszeri károsodást okozva. A hatást a D vitamin is befolyásolja, amely a kalcium lerakódását szabályozza.

A kutatók azután jutottak ezekre a következtetésekre, hogy 79 idősebb férfi és 153 nő agyát vizsgálták meg. Mindannyiuknak volt legalább egy sérült agyterülete, de a sok kalciumot és D vitamint fogyasztóknál találták a legtöbbet.

Martha Payne, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatója egy washingtoni konferencián kiemelte, hogy a kutatócsapata eredményei megerősítik a sok tejtermék fogyasztásával kapcsolatban eddig is meglévő aggályokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×