eur:
394.67
usd:
356.87
bux:
72275.98
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Halálos veszélyben a csodaszép növény

A Föld összes magnóliafajának fele kihalhat a természetben - állítják a szakértők, hiszen a szép és fontos növények természetes élőhelyét veszély fenyegeti.

A bolygónkon megtalálható 245 magnóliafajból 131 tűnhet el, hacsak nem tesznek lépéseket a megőrzésük érdekében - derült ki egy, két növényvédelmi szervezet által kiadott dokumentumból.

A növények természetes élőhelyeit az emberek általában azért pusztítják el, hogy megművelhető földterületekhez jussanak.

"Ez valóságos tragédia lenne, hiszen ezek a növények fontos megélhetési forrást jelentenek, emellett csodálatos szépségű fákat vesztenénk el" - mondta az egyik szervezet képviselője.

A legkorábbi

A magnólia egyike az emberiség által legrégebben művelt, virágos növényeknek. Néhány, kínai templomok közelében élő példány akár 800 éves is lehet.

Amellett, hogy a magnólia a kert dísze, élelmiszerforrás és a gyógyszeripar is használja - mondta a brit királyi kertészeti szervezet kurátora, aki hozzátette: a növény törzse remek faanyag.

A magnóliák léte azonban nem csak ezért fontos: a növény hatékonyan jelzi azt is, hogy milyen állapotban van természetes élőhelye.

Begyűjtenék őket

Ázsiában található az ismert magnóliafajok kétharmada, ennek 40 százaléka pedig Kína déli részén honos, a kutatás szerint azonban minden Kínában, természetes környezetében elő magnóliafaj veszélyeztetett, de nincs ez másképp az amerikai kontinensen megtalálható példányokkal sem.

A növényvédelmi szervezetek azon dolgoznak, hogy megváltoztassák a helyzetet, ehhez pedig az is szükséges, hogy kiderítsék, pontosan mely fajok példányait kell még arborétumokba és botanikus kertekbe telepíteniük ahhoz, hogy a növények genetikai állománya fennmaradjon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×