eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Ádám György: érzékelhetővé tehetők a test nem tudatos folyamatai

Az ember belső szervei minden percben jeleket adnak az agyunknak saját működésükről, és az ember meg is tanítható arra, hogy ezeket az eredetileg tudattalan jelzéseket előbb-utóbb érzékelni tudja - mondta el az InfoRádiónak az ELTE Természettudományi Karának professzora, Ádám György, aki agyélettani kutatásaiért és az elemi tanulási folyamatok hátterének feltárásáért kapta az idén a Széchenyi-díjat.

Ádám György, az ELTE Természettudományi Karának professzora az InfoRádiónak elmondta: a belső szervekből kiinduló érző folyamatok minden pillanatban értesítik az agyat, hogy mi történik belül, de ezek csak ritkán válnak tudatos információvá.

Tudjuk, hogy van szívdobbanásunk, és a vérnyomást a szervezet központjai érzékelik, de ennek mértékét csak akkor tudjuk, ha megmérjük - említett egy példát a Széchenyi-díjas orvos.

Ádám György kifejtette, hogy ezeknek a folyamatoknak az agyi kifejeződésével foglalkozik munkatársaival több éve, és különösen a lelki tényezőkre fókuszáltak.

Az agy által gerjesztett elektromos hullámok révén vizsgálhatók ezek a folyamatok - közölte.

Az ELTE Természettudományi Karának professzora elmondta, a kutatás több része érinti a gyakorlatot, különösen az ideg-, elme- és belgyógyászat egyes területét.

A veleszületett, nem tudatos folyamatok tudatossá válhatnak - fejtette ki a kutatás egyik fontos megállapítását Ádám György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×